banner2
banner34

NATO'dan Rusya'ya Ukrayna'ya son dakika uyarısı: Çekilin

NATO'dan Rusya'ya Ukrayna'ya son dakika uyarısı: Çekilin
banner45
banner46

Stoltenberg, Brüksel'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştü. 

Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri, Rusya'nın Ukrayna sınırına son günlerde binlerce muharebeye hazır askerini gönderdiğini bildirdi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Ukrayna-Rusya sınır hattında yaşanan gerilime ilişkin yaptığı açıklamada; "Ukrayna sınırındaki gelişmelerden çok endişeliyiz. Rusya, Ukrayna topraklarından askerlerini çekmeli" ifadelerini kullandı.

TÜM DESTEĞİ VERECEĞİZ

NATO Genel Sekreteri, "2014'ten beri Ukrayna'ya hem siyasi hem askeri destek veriyoruz. Ukrayna'nın özel ortak statüsü var ve kendini savunması için gerekli tüm desteği vereceğiz. Kırım sonrası Rusya'ya ekonomik yaptırımlar da uygulandı. Bu, sadece lafta kalan bir destek değil." dedi.

UKRAYNA'NIN NATO ÜTELİĞİ

Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO'ya tam üyeliğine ilişkin şunları söyledi:

"Ukrayna'nın ne zaman tam üye olacağına 30 üye birlikte karar verecek. Rusya baskı yaparak Ukrayna'nın üyeliğini engellemeye çalışıyor. Her ülke kendi kararını kendi alma hakkına sahip, Rusya'nın veto hakkı yok."

banner37
"2014'TEKİ HATAYI TEKRARLAMAMAK İÇİN BURADAYIZ"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağa 3 noktada devam ettiğine dikkat çekti ve uyardı: 2014’teki hatayı tekrarlamamak için buradayız. Rusya'nın askeri saldırısının maliyeti ağır olacak.

Rusya'nın, Ukrayna'nın kuzeyinde, Kırım'da ve Donbas'ta asker konuşlandırdığını belirten Kuleba, "2014’teki hatayı tekrarlamamak için buradayız. Rusya'nın askeri saldırısının maliyeti ağır olacak. Rusya'ya karşı yeni ekonomik yaptırımlar ve savunma kapasitemizi arttıracak adımlar faydalı olur”  açıklamasını yaptı. 

UKRAYNA-RUSYA SINIRINDAKİ GERİLİM

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta mecliste yaptığı konuşmada, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti.

Rusya ise buna karşılık, sevkiyatın ülke sınırları içerisinde olduğunu ve kimse için tehdit oluşturmadığını bildirmişti.

Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatından (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.

Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1