banner2
banner34

Nükleer saldırı tehdidi Çin’i durduramadı

Nükleer saldırı tehdidi Çin’i durduramadı
banner45

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken gözler Japonya, ABD ve Çin arasındaki krize çevrildi. Çin’e ait savaş gemilerin sık sık Senkaku Adaları etrafında tur attığı belirtilmişti.

Geçen haftalarda ABD ve Japonya bakanları Çin’in ihlalleri sebebiyle üst düzey toplantı gerçekleştirmişti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, tartışmalı Senkaku Adaları dahil Japonya’ya yönelik her türlü saldırıya, nükleer silah dahil tüm askeri güçleriyle karşılık vereceklerini söylemişti.

Çin'e ait gemilerin yeniden, Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı Senkaku Adaları etrafında Japon ulusal kara sularını ihlal ettiği bildirildi. Okinawa eyaletinin Naha ilçesindeki 11. Bölge Sahil Güvenlik Karargahı açıklamasına göre, Çin'e ait 4 sahil güvenlik gemisi Japon ulusal kara sularını ihlal etti.

banner37
Tartışmalı Senkaku Adaları bölgesindeki Minamikojima ve Uotsuri adalarının yakınlarına kadar gelen Çin gemileri, Japon balıkçı gemilerine yaklaştı.

İhlal sonrası bölgeye sevk edilen Japonya Sahil Güvenlik unsurları, Çin gemilerine bölgeden ayrılmaları yönünde uyarıda bulundu.

TARTIŞMALI ADALAR

Doğu Çin Denizi'nde, Japonya'nın "Senkaku", Çin'in de "Diaoyü" olarak adlandırdığı takımadalar, 5 ada ve 3 kayalıktan oluşuyor.

Mülkiyeti Japonya'da olan, Çin'in ise hak iddia ettiği, üzerinde kimsenin yaşamadığı adacıklar, uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1