banner2
banner34

O kitapta yazılan her şey yalan

Vatikan Kütüphanesi ve Gizli Arşiv Başkanı Monsenyör Brugues, "Dan Brown'ın yazdığı kitaptaki hiçbir şey gerçeği yansıtmamaktadır. O yüzden çok büyük bir hata olarak nitelendirilebilir" dedi

O kitapta yazılan her şey yalan
banner45
banner46

Vatikan Kütüphanesi ve Gizli Arşiv Başkanı Monsenyör Jean-Louis Brugues, "Herhangi bir milletin tarihini ilgilendiren, herhangi bir belge, her zaman Vatikan'ı ilgilendirmektedir" dedi. New East Foundation'ın davetiyle Türkiye'ye gelen Brugues, Vatikan arşivlerinde araştırma yapacak olanların bildiği dilin önemine değinerek, "Türkiye'yi ilgilendiren bölümümüz var ama sadece araştırmacılara açık. Davetim kütüphane ve arşiv için geçerli. Bir Türk kısmımız var. Arap bölümü de mevcut. Fakat hangi kısımda çalışacaklarsa o bölümün dilini bilmek gerekiyor" diye konuştu. 

BELGELER, ORİJİNAL DİLİYLE 

banner37
Brugues, arşiv dışında iletişim kurmak için İngilizce veya İtalyanca, arşivde çalışacak olanların ise İtalyanca ve Fransızca bilmesi gerektiğini söyleyerek, Türkleri ilgilendiren belgelerin İtalyan ve Fransızlar tarafından getirildiğini, bu nedenle de belgelerde bu dillerin kullanıldığını dile getirdi. Vatikan arşiv ve kütüphanesindeki belge ve kitapların dijital ortama aktarılarak, araştırmacıların kullanımına açıldığını kaydeden Brugues, şu bilgileri verdi: "Arşivlerdeki dizilim çok fazla ilerlemedi ama kütüphane kısmında 10 senedir tasnifte ilerliyoruz ve hemen hemen hepsi eski el yazmalarını içeriyor. Günümüzde 8 binden fazla belge, online olarak erişime açık. Online erişime açılan belgelerin, herhangi bir tercümeleri bulunmuyor. Belgeler, orijinal diliyle yayımlanıyor." 

OSMANLI'YLA İLİŞKİLER 
Türkiye ile Vatikan arasındaki ikili ilişkilere de değinen Brugues, şunları kaydetti: "O zamanki ilişkiler çok resmi değildi ama dostluk anlamında Osmanlı'dan beri ilişkilerimiz mevcut. (1958'de Papa seçilen Angelo Giuseppe) Roncalli, Papalığın temsilcisi olarak burada görev yaptı. Roncalli'nin ilişkilere diplomatik, resmi bir şekil verdiğini söylememiz mümkündür ki bugün de Vatikan ve Türkiye arasındaki bu ilişkiler devam etmektedir." Yazar Dan Brown'ın 2003'te yayımlanan kitabı "Da Vinci Şifresi"ne yönelik eleştirilerde bulunan Brugues, "Kitaptaki hiçbir şey gerçeği yansıtmamaktadır. O yüzden çok büyük bir hata olarak nitelendirilebilir. Neyseki (Vatikan'ın) ziyaretçi sayısında etkisi olmadı. Çünkü arşiv sadece bilimsel araştırmacıları ilgilendirmektedir ve onlar da zaten en başından beri bu kitaptakilerin gerçekliğine inanmamaktaydı" dedi. Vatikan arşivlerinin "Tarihi problemlerin çözümü için de büyük bir referans kaynağı" olduğuna vurgu yapan New East Foundation'ın Başkanı Atılgan Bayar ise "Ermeni meselesi açısından önemli çünkü tarafsız bir arşiv hakikaten. Her milletten insan olduğu, her milletten Hıristiyanlardan beslendiği için, her görüşü barındırıyor" ifadesini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2016, 08:52
YORUM EKLE
banner50
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1