banner2
banner34

Papa tacize uğrayan çocuklar için özür dileyecek

Papa tacize uğrayan çocuklar için özür dileyecek
banner45

Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, 6 gün sürecek olan Kanada ziyaretinin ilk durağı olan Edmonton kentine geldi. Papa, kilise okullarında Yerli çocuklara yönelik taciz nedeniyle özür dileyecek.

ITA Hava Yollarına ait bir uçakla Kanada`ya gelen Papa Franciscus, havaalanında Başbakan Justin Trudeau ve Genel Vali Mary Simon`ın yanı sıra diğer kilise ve yerlilerin temsilcileri tarafından karşılandı.

Ziyaretini; Roma Katolik Kilisesi`nin Kanada`daki yatılı kilise okullarında yerli çocuklara uygulanan kötü muamele için uzlaşmayı amaçlayan "tövbe haccı" olarak tanımlayan Papa, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise şu görüşleri dile getirdi:

"Kanada`nın değerli kardeşleri, Yerli halklarla tanışmak için aranıza geliyorum. Umarım, Tanrı`nın lütfuyla, tövbe haccım, halihazırda yapılmış olan uzlaşma yolculuğuna katkıda bulunabilir. Lütfen bana dua ile eşlik edin."

Kanada turunun ilk tam günü, Salı günü Edmonton`daki Commonwealth Stadyumu`nda yapılacak bir kitle ile yerli halka ve özüre adanacak.

banner37
1881 ve 1996 yılları arasında 150 binden fazla yerli çocuk ailelerinden ayrıldı ve yatılı okullara getirildi.

Kanada Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu`nun “kültürel soykırım” olarak adlandırdığı bir sistemde birçok çocuk aç bırakıldı, dövüldü ve cinsel istismara uğradı.

Kanadalı liderler 1907`den beri okullarda çok sayıda çocuğun öldüğünü biliyor olsa da, konu geçen yıl eski yatılı okul sitelerinde veya yakınında şüpheli işaretsiz mezarların keşfedilmesiyle gündeme geldi.

Bu keşiflerden kaynaklanan baskıya yanıt olarak, Papa, bu yılın başlarında Yerli delegelerin Vatikan`ı ziyareti sırasında Katolik kilisesinin okullardaki rolü için özür diledi.

Şimdi de Kanada topraklarında özür dilemeye geliyor. Ancak hayatta kalanlar ve Yerli liderler Reuters`e daha fazlasını istediklerini söylediler.

Birçoğu mali tazminat, Yerli eserlerin iade edilmesi, okul kayıtlarının serbest bırakılması, suçlanan bir tacizcinin iade edilmesi için destek ve Yerli halkın bir papalık boğası şeklinde sömürgeci mülksüzlüğünü haklı çıkaran 15. yüzyıl doktrininin feshedilmesi çağrısında bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1