banner2
banner34

Para karşılığında bir günde 10 doz Covid-19 aşısı yaptırdı

Para karşılığında bir günde 10 doz Covid-19 aşısı yaptırdı
banner45

Aşı yaptırırken kimlik göstermenin zorunlu olmadığı ve çoğu kamu kuruluşu ve mekana girişlerde aşı kartı zorunluğu olan Yeni Zelanda’da ismi açıklanmayan bir erkek başkaları adına para karşılığında bir günde 10 doz yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı oldu. Yetkililer şahsın bu davranışını “aptalca ve tehlikeli” olarak değerlendirdi.

PARA KARŞILIĞINDA BAŞLARININ YERİNE AŞI OLDU

Stuff isimli haber sitesi, şu anda soruşturma altında olan ve adı açıklanmayan adamın birkaç aşı merkezini ziyaret ettiğini bildirdi. Yeni Zelanda yerel basını ise şahsın aşıları para karşılığında başkaları için olduğunu kaydetti.

"SON DERECE TEHLİKELİ BİR DAVRANIŞ"

Sağlık Bakanlığı'nın konuyu çok ciddiye aldığını belirten Yeni Zelanda Covid-19 aşı ve bağışıklama programı yöneticisi Astrid Koornneef, "Bu durumdan çok endişe duyuyoruz ve uygun kurumlarla çalışıyoruz. Başka birinin kimliğine bürünmek ve tıbbi tedavi görmek tehlikelidir. Bu, sahte bir kimlikle aşı olan kişiyi ve aşı yaptırmadığı halde aşı yaptırmış gibi sağlık kaydı tutulan kişinin hayatını riske atıyor” dedi.

Yeni Zelanda'da aşı yaptırırken kimlik göstermek zorunlu değil

banner37
10 DOZ AŞININ ETKİSİ BİLİNMİYOR

Sağlık Bakanlığı olayın nerede yaşandığını açıklamazken 10 doz aşı olan adama ise en kısa sürede doktora başvurmasını tavsiye etti. Mevcut çalışmaların bu kadar aşırı dozları kapsamadığını belirten Auckland Üniversitesi'nden aşı uzmanı Helen Petousis-Harris konuya ilişkin yaptığı açıklamada bir günde 10 doz aşı olan birine ne olabileceğinin tahmin etmenin zor olduğunu ifade etti.

"İNANILMAZ DERECEDE BENCİLCE"

Vücudun aşıya karşı bağışıklık tepkisi oluşturduğu için adamın bir veya iki gün boyunca yorgun hissetmesinin muhtemel olduğunu söyleyen Petousis-Harris, şahsın bir günde 10 doz aşı olmasını "İnanılmaz derecede bencilce" olarak tanımladı.

“FAZLA DOZDAN ÖLME İHTİMALİ YOK”

Adamın davranışını "aptalca ve tehlikeli" olarak nitelendiren bulaşıcı hastalıklar uzmanı Graham Le Gros, adamın 10 doz aşıdan ölme ihtimalinin ise düşük olduğunu söyledi. Gros, adamın çok fazla doz almasının aşının işe yaramayacağı anlamına gelebileceğini de belirtti.

AŞILAMADA KİMLİK GÖSTERME ZORUNLULUĞU YOK

Öte yandan aşı olurken insanların kimlik gösterme zorunluluğu olmayan Yeni Zelanda'da birçok işletme ise yalnızca tam aşılanmış kişilerin bu yerlere girmesine izin veren yerli bir aşı sertifikası kullanıyor. Pandeminin başlangıcından bu yana 5 milyon nüfuslu Yeni Zelanda’da 46 ölüm ve yaklaşık 12 bin 500 vaka bildirilirken vatandaşların yaklaşık yüzde 89'u tamamen aşılandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1