banner2
banner34

Rusya'dan Karadeniz'de askeri müdahale sinyali, ABD ve Türkiye'den açıklama

Rusya'dan Karadeniz'de askeri müdahale sinyali, ABD ve Türkiye'den açıklama
banner45

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yetkilisi, Ukrayna'ya destek için önümüzdeki haftalarda Karadeniz'e savaş gemileri göndereceklerini söyledi. Washington, gemilerin boğazlardan geçişi için Türkiye'ye bildirim yaptı. Türk Dışişlerinden yapılan açıklamada ise, 2 savaş gemisinin Karadeniz'e çıkışı için Türkiye'ye diplomatik bildirimin 15 gün önce yapıldığı belirtilerek, gemilerin 4 Mayıs'a kadar bölgede kalacağı aktarıldı.

"TAM TEŞEKKÜLLÜ BİR SAVAŞA DÖNÜŞEBİLİR"

Açıklamaların peş peşe geldiği savaş ortamında, Rusya Karadeniz'de savaş uyarısı yaptı. Kremlin'den yapılan açıklamada, "Rusya kendi sınırları içerisinde ordusunu dilediğince hareket ettirme hakkına sahiptir. Ukrayna'nın doğusundaki mevcut gelişmeler, büyük çaplı askeri müdahale olasılığını artırıyor. Gerginlik tam teşekküllü bir savaşa dönüşebilir" denildi.

banner37
MÜDAHALE SİNYALİ: SAVAŞ, UKRAYNA İÇİN SONUN BAŞLANGICI OLUR

Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak ise, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesindeki gelişmelere, gerekirse vatandaşlarına yardım etmek için müdahale edebileceklerini söyledi. Kozak, "Her şey yangının ne kadar büyük olacağına bağlı. Çatışmaların şiddetlenmesi Ukrayna için sonun başlangıcı olabilir. Eğer Devlet Başkanımız Putin'in dediği gibi Donbass'ta bir Srebrenitsa senaryosu yaşanırsa, görünen o ki oradaki vatandaşlarımızı korumak zorunda kalacağız" diye konuştu. Bu sözler, Rusya'nın son yıllarda Ukrayna kriziyle ilgili yaptığı en sert açıklama olarak gösterildi.

"UKRAYNA'NIN OLASI NATO ÜYELİĞİ GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN SONUÇLARA YOL AÇAR"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, Zelenskiy'nin "Ukrayna NATO'ya üye olursa bölgedeki çatışmalar sonlanır" yönünde açıklamasını hatırlatarak "Ukrayna'nın NATO'ya üye olması olasılığı, ülkeye barışın getirilmesi yerine, tam tersine Ukrayna'nın güney doğusundaki durumu kötüleştirecek ve geri dönüşü olmayan sonuçlar yol açacaktır" dedi.

ABD'nin Karadeniz'e savaş gemisi gönderme kararını da değerlendiren Rus Dışişleri, "Karadeniz'e kıyısı olmayan ülkelerin artan askeri hareketliliği endişe verici" açıklamasında bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1