banner2
banner34

Rusya istedi, Hafter resmen ilan etti

Libya'nın doğusundaki gayrı meşru güçlerin darbeci lideri Halife Hafter'in müttefiği Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Hafter'in, Libya Hükümeti karşısında büyük kayıplar verdiği için Rusya'nın telkiniyle ateşkes ilan ettiğini açıkladı.

Rusya istedi, Hafter resmen ilan etti
banner45

Libya'nın doğusundaki Ubeydat kabilesi liderleriyle bir araya geldiği sırada yaptığı konuşmaları sosyal medyaya yansıyan Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Hafter'in uluslararası destekçisi Rusya'nın, Libya'da sahadaki son duruma ilişkin dair bir rapor hazırladığını belirtti.

Bu rapora göre Hafter güçlerinin Libya Ordusu karşısında oldukça zor durumda olduğunu kaydeden Salih, başkent Trablus'un güneydoğusundaki Terhune kentindeki Hafter güçlerine yardım için giden ikmal yardımlarının havadan vurulduğuna işaret ederek kentteki kuvvetlerin "adeta uçurumun kenarında" olduğunu söyledi.

Darbeci Hafter, Moskova'ya yaptığı ziyarette Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmüştü...

RUSYA İSTEDİ HAFTER YAPTI

Salih, iç savaşın gelecek haftalarda Hafter aleyhine yeni bir aşamaya taşınacağının Rusların kaleme aldığı raporda yer aldığını belirterek, "Ruslar çatışma bölgelerinde durumun giderek zorlaşmasından dolayı Hafter'den ateşkes ilan etmesini istedi" dedi.

RUSYA: AÇIKLAMA BERLİN KONFERANSI'NA UYGUN OLSUN

Rusların, "Başkanlık Konseyi'nin yeniden oluşturulması" teklifine ilişkin Hafter'den açıklama yapmasını istediğini kaydeden Salih, yapacağı açıklamanın Trablus'ta savaşı durdurma çağrısı ve yeni "Başkanlık Konseyi" kurulmasına ilişkin Berlin Konferansı kararıyla uyumlu olması yönünde yazılı talepte bulunduklarını vurguladı. Salih, "Rusya'nın raporuna göre en kısa süre içinde, belki de bu hafta, Birleşmiş Milletler'de Libya Hükümeti'nin ülkenin meşru temsilcisi olduğu kesinleşecek" dedi.

Darbeci Hafter, Moskova'ya yaptığı ziyarette Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşmüştü...

banner37
HÜKÜMET GÜÇLERİ SAHADA ÜSTÜNLÜK ELDE ETMEYİ SÜRDÜRÜYOR

Libya Ordusu son dönemde ülkenin batısında askeri alanda birçok başarıya imza atarak yaklaşık 3 bin kilometrekarelik alanı Hafter kuvvetlerinden temizlemişti.

Hükümet güçleri, Hafter'in başkente yönelik saldırılarında harekat ve ikmal merkezi olarak kullandıkları Terhune kentini geri almak için operasyon başlatmıştı.

Hükümetin son dönemde sahadaki başarıları üzerine, Hafter, Libya'daki "siyasi geçiş sürecinin çerçevesini çizen BM'nin kabul ettiği Suheyrat Anlaşması'nın geçerliliğini yitirdiğini" ileri sürerek, "ülkeyi yönetecek uygun kuruma karar verilmesi gerektiğini" söylemişti.

Bu konuşmanın ardından Hafter taraftarları sokağa inerek, darbeci generalden görevi üstlenmesini talep ettikleri gösteriler düzenlemişti.

Darbeci Hafter, Moskova'ya yaptığı başka bir ziyarette ise Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile görüşmüştü...

Hafter, birkaç gün sonra tekrar kameraların karşısına geçerek Suheyrat Anlaşması'nın sona erdiğini ve "halkın kendisine verdiği yetkiyi kabul ettiğini" söylemişti.

Ancak Hafter'in aynı zamanda kendi bölgesindeki müttefiklerine yönelik de darbe anlamını taşıyan bu girişimi, uluslararası alanda tepkiyle karşılanmıştı.

Hafter'e bağlı sözde Libya Ulusal Ordusu'nun Sözcüsü Ahmed el-Mismari, ramazan ayı boyunca tek taraflı ateşkes ilan ettiklerini öne sürmüş ancak bu duyurudan sadece birkaç saat önce Hafter'e bağlı güçler başkentin güneyine roketli saldırılar düzenlemişti. Libya Hükümeti (UMH), Hafter'in bu adımını "aldatmaca" şeklinde nitelemiş kendilerini savunmaya devam edeceklerini duyurmuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1