banner2
banner34

Suriye'de en az 5 bin 800 kişi öldü

Suriye'de en az 5 bin 800 kişi öldü
banner45

Kahramanmaraş'ta meydana gelen korkunç depremler, Suriye'de de derin yaraların açılmasına neden oldu. Binlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce bina ise yerle bir oldu. ABD'li teknoloji şirketi Maxar, Suriye'deki yıkımın korkunç boyutunu uydu görüntüleriyle ortaya koydu.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki korkunç depremlerin ardından Suriye'nin İdlib, Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus illerinde de binlerce bina tuzla buz oldu, binlerce kişi hayatını kaybetti. 6 Şubat'ta meydana gelen korkunç depremlerin ardından ardından arama kurtarma çalışmaları ise devam ediyor.

Al Jeezara’nın Birleşmiş Milletler (BM), STK’lar ve Suriye hükümetinden derlediği bilgilere göre, depremler nedeniyle Suriye'de en az 5 bin 800 kişi hayatını kaybetti, binlercesi yaralandı.

Suriye'deki iç savaş nedeniyle yüzde 90'ının depremlerden önce bile insani yardıma muhtaç olduğu bölgede, iç savaş nedeniyle 4,6 milyonluk nüfusunun toplam ölümlerin sayısının neredeyse dörtte birine eşdeğer. 

Birleşmiş Milletler, ayrıca depremlerden sonra Suriye'de 5,3 milyon kadar insanın evsiz kalabileceğini tahmin ederken, Türkiye ve Suriye'de yaklaşık 900 bin kişinin acil sıcak gıdaya ihtiyaç duyduğunu bildirdi. 

ABD'li teknoloji şirketi Maxar, Suriye'nin kuzeybatısındaki bir kasabanın uydu görüntüleriyle depremin korkunç boyutunu gözler önüne serdi.

Suriye'de kurtarma çalışmalarına öncülük eden Beyaz Baretliler adlı sivil savunma grubu, Jinderis’teki durumun çok kötü olduğunu belirterek depremleri felaket olarak niteledi. 

banner37
Beyaz Baretliler Jinderis’teki enkazlardan 517 cesedin çıkarıldığını ve 813 yaralının daha hayatta kaldığını açıkladı. Jinderis, Beyaz Baretliler ve kasaba sakinlerinin gerçekleştirdiği birkaç olağanüstü kurtarma operasyonuna da sahne oldu.

Ancak Beyaz Baretliler, BM ve uluslararası toplumun talep ettikleri ekipmanları teslim edememesi nedeniyle operasyonlarının engellendiğinden şikayet etti.

Beyaz Baretliler'in başkanı Raed al-Salah, Suriye'nin kuzeybatıda hayatta kalanları arama çalışmalarının sona ermek üzere olduğunu aktardı.

Reuters’a konuşan Salah "Elimizdeki göstergeler enkazda hayatta kalan olmadığına dair, ancak son kontrollerimizi yapıyoruz." dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1