banner2
banner34

Tehlikeli S-300 senaryosu

Tehlikeli S-300 senaryosu
banner45

Ukrayna’ya ABD’nin talimatıyla S-300 yardımı yapacağı iddia edilen Yunanistan, Rusya’nın tehdit niteliğindeki açıklamalarına cevap verdi. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos S-300 konusuna ilişkin konuştu.

Yunanistan’ın, Rusya’nın saldırıları karşısında Ukrayna’ya S-300 göndereceği iddiaları gündemini korurken iki ülkeden karşılık açıklama geldi. Rusya, hava savunma sistemi konusunda Yunanistan’ı uyardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Yunan basınındaki haberlerin ardından yaptığı yazılı açıklamada, “(Yunanistan yönetiminin) Kiev rejimine S-300 ve diğer Rus, Sovyet hava savunma sistemlerini sevk etme yönündeki kışkırtıcı planlarının düşmanca olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Putin'in Kırım'daki daimî temsilcisi Muradov "Atina'nın böyle bir hareketi, yalnızca Rusya'ya karşı irrasyonel bir düşmanlık gösterisi değil, aynı zamanda kendi ulusal çıkarlarına yönelik tehlikeli bir adım olacaktır'' ifadelerini kullanmıştı. ABD ile yakın ilişki kurarak Ege’de provokasyonlara imza atan Yunanistan, Rusya’ya S-300 konusunda cevap verdi.

banner37
“Newsbomb” sitesine röportaj veren Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos, ülkesinin sahip olduğu S-300’lerin Ukrayna’ya gönderilmesi karşılığında Yunanistan’a ABD’den Patriot hava savunma sistemi temin edilmesine ilişkin resmi bir teklif gelmediğini açıkladı.

Panayotopulos, “S-300’lerin Ukrayna’ya gönderilmesi hiç de basit bir konu değil. Savunma gücümüzü herhangi bir şekilde zayıflatmaya kesinlikle niyetimiz yok. Senaryolar var ancak savunma sistemlerinin ikame edilmesine yönelik hiçbir resmi teklif yok” dedi.

Yunanistan Savunma Bakanı, fırkateyn satın alma planına ilişkin de Fransa ve İtalya’nın tekliflerinin Yunan Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına karşılık verdiğini belirterek, “Ülkemiz, her büyük silahlanma programına bir savunma işbirliğinin eşlik etmesini arzular” dedi.

Panayotopulos, röportajda Türkiye, Almanya ve Yunanistan heyetlerinin 16 Aralık’ta Brüksel’de gerçekleştirdiği üçlü görüşmeye de değindi. İki ülke liderlerinin danışmanları arasındaki iletişim kanallarının tekrar açılmasını “iyi haber” olarak nitelendiren Panayotopulos, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile de NATO Savunma Bakanları Toplantısı çerçevesinde konuşma fırsatı elde ettiklerine dikkati çekti.

Panayotopulos, “Savunma bakanları düzeyinde bu iletişim kanalı açık kalmalı. Zira bu şekilde kriz durumunda gerginliğin yatıştırılması için gerekli adımlar atılabilir” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1