banner2
banner34

Teslim olan Rus askerlerinin öldürüldüğü doğrulandı

Teslim olan Rus askerlerinin öldürüldüğü doğrulandı
banner45
banner46

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 9 aydır devam ederken Rusya'nın şimdiye kadar on binlerce savaş suçu işlediği bildirildi. Geçtiğimiz hafta sosyal medyada yayılan görüntülerde ise Ukrayna güçlerinin teslim olan Rus askerlerini kurşuna dizdiği görüldü. Yayımlanan görüntüler kısa sürede infiale neden olurken Ukrayna'nın da Rusya gibi savaş suçu işlediği tartışmaları başladı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, görüntülerin doğruluğunu, çeşitli uydu görüntüleriyle karşılaştırdı. 12 Kasım'da Ukrayna yanlısı bir Telegram kanalında ortaya çıkan görüntülerin 4 drone görüntüsüne ait olduğu, görüntülerin ise gerçek olduğu anlaşıldı. Görüntüler, büyük ihtimalle Ukrayna ordusu tarafından kaydedildi, videoların bir kısmının ise Makiyivka'daki çatışmaların görüntülerini yayımlayan Ukrayna askeri tarafından çekildiği belirtildi.

10 ASKER ELLERİNİ KALDIRDI 11. ATEŞ ETTİ

Ukraynalı askerin kaydettiği görüntülerde ilk olarak, Ukrayna güçlerinin etrafını sardığı bir binadan ellerini kaldırarak çıkan 10 Rus askeri gözüküyor. Yaklaşık 10 asker binadan elleri havada çıkmalarının ardından sırayla yere yatıyor ve hareketsiz duruyor. Fakat binadan çıkan 11. Rus askeri, dışarıda bekleyen Ukraynalı askerlere ateş açmaya başladığı anda video kaydı kesiliyor. Drone ile kaydedilen görüntülerde teslim olan Rus askerlerinin yerde kanlar içinde hareketsiz şekilde yattığı görülüyor. 

banner37
UKRAYNA SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ Mİ?

New York Times'a konuşan İnsan Hakları için Doktorlar'dan Rohini Haar, 10 askerin teslim olup 11. askerin ateş açması üzerine öldürülen Rus askerlerine ilişkin şu açıklamayı yaptı:

''Çoğu kafalarından vurulmuş gibi görünüyor. Kan göletleri oluşmuş. Bu da orada ölümlerine terk edildiklerini gösteriyor. Askerleri yerden kaldırıp onlara yardım etmeye yönelik bir girişimde bulunulmamış.''

Haar, ellerini başlarının üstüne koyup hareketsiz şekilde yerde yatan Rus askerlerin silahsız gibi göründüğünü, bu durumda askerlerin fiilen savaş esiri sayılacağına dikkat çekti.

Hollanda'daki Utrecht Üniversitesi'nden Iva Vukusiç ise sadece videolardan yola çıkarak Ukrayna ordusunun savaş suçu işleyip işlemediğinin kararlaştırılmasının zor olduğunu savundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1