banner2
banner34

Yeni virüs Cluster-5 hızla yayılıyor

Yeni virüs Cluster-5 hızla yayılıyor
banner45

Danimarka'daki vizonlarda rastlanan koronavirüsün mutasyon geçirmiş hali dört Avrupa ülkesinin yanı sıra ABD'de de ortaya çıktı. Dünya çapında panik büyürken, İngiltere sınırlarını kapattı.

Tüm dünya ABD başkanlık seçimlerine kilitlenirken, yüzyılın kabusu koronavirüs salgınından gelen yeni şok dalgaları kıtalararası paniğe yol açtı.Vaka sayılarının 10 milyona yaklaştığı ABD'de, medya Meadows'un seçim günlerinde çok sayıda kişiyle temas halinde olduğunu bildiriyor.ABD'de Perşembe ve Cuma günleri koronavirüs vakaları tüm zamanların rekorunu kırdı. Perşembe günü 123 bin, Cuma günü ise 132 bin teşhis konuldu.Son bir haftada vaka sayılarında patlama yaşanan ülkede, Ekim ayı ortalarında günlük pozitif testler 50 bin civarında seyrediyordu. Toplam 236 bin can kaybının kayıtlara geçtiği ABD'de seçim haftasında günlük ölümler binli rakamlara ulaştı, Cuma günü 1225 sınırı geçildi.Günlük vakalarda ABD'yi Avrupa'da salgının merkez üssü Fransa 60 binle izliyor, Üçüncü sırada ise 50 bin sınırındaki Hindistan var.

Avrupa ülkeleri İtalya, Polonya, İngiltere, İspanya ve Almanya'daki günlük vakalar 20 binin üstüne çıktı, İtalya'da bu sayı 37 bine kadar yükseldi.Koronavirüs salgınında ilk kez dünya genelinde günlük vakalar 600 bini aşarken, Danimarka'dan yayılan mutasyona uğramış virüs şok etkisine neden oldu.Danimarka'da vizon çiftliklerinde koronavirüs tespit edilmesiyle başlayan kaos, bugün itibariyle kıta değiştirip Kuzey Amerika'ya ulaştı.Hafta içinde Danimarka'da milyonlarca vizonun öldürüleceği açıklandı. Karar, çiftliklerdeki hayvanlarda Covid-19'un insanlara bulaşan, mutasyona uğramış bir türünün görülmesi üzerine alındı.

banner37

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, mutasyona uğramış virüsün, geliştirilmekte olan Covid-19 aşılarının etkinliği için tehlike oluşturduğunu açıkladı.Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi Danimarka'da yeni tip virüs 200'ü aşkın insana ve diğer hayvanlara bulaştı.Başbakan Frederiksen, "Durum çok çok ciddi. Virüs vizonlarda mutasyona uğradı ve insanlara geçti" dedi.Bugün ise Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünyayı çalkalayan gelişmeyi duyurdu, ABD, İtalya, Hollanda, İspanya ve İsveç'teki çiftliklerde yetiştirilen vizonlarda da koronavirüs çıktı.Açıklamada, vizonlarda rastlanan Covid-19 türünün klinik görünümü, ağırlığı ve bulaşıcılığının koronavirüsün diğer türleriyle benzerlik gösterdiği ancak daha önce gözlemlenmeyen mutasyon terkibine rastlandığı vurgulandı.

İngiltere hükümeti, Danimarka'da ortaya çıkan ve 'Cluster-5 virüs' olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs bulaşması nedeniyle bu ülkeden gelecek tüm ziyaretçilere sınırlarını kapattı. İngiliz vatandaşları ya da ülkede oturum izni bulunan kişiler de, Danimarka'dan dönüşte 14 gün karantinada kalmak zorunda kalacaklar.İngiliz hükümetinin ziyaretçi yasağı kararı, bu şekilde alınan seyahat kısıtlaması kararlarından farklı gelişti. Karar, önceki örneklerinin aksine, Cumartesi sabaha karşı 4'te, yürürlüğe girmeden yalnızca iki saat önce duyuruldu.

Seyahat koridorlarının kapatıldığı önceki örneklerde, kararın uygulamaya girmesi için iki günlük süre tanınıyordu.İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, kararın Danimarka sağlık yetkililerinin yayılma ile ilgili endişelerini açıklamaları sonrası hızla alınması gerektiğini söyledi.Çin'in Wuhan kentinde başlayan koronavirüs salgını, Pekin yönetimi tarafından 31 Aralık 2019 tarihinde dünyaya ilan edilmişti. Yeryüzündeki tüm ülkelere yayılan Covid-19, bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 250 bin can aldı.Vaka sayısının bu gece itibariyle 50 milyonu geçmesi bekleniyor. Fransa, İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve diğer Avrupa ülkeleri, sonbaharda yeniden sokağa çıkma yasaklarına başvurdu ve karantina kararı aldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1