banner2
banner34

Yunanistan, GKRY ve İsrail, EuroAsia elektrik ara bağlantı ön anlaşmasını imzaladı

Yunanistan, GKRY ve İsrail, EuroAsia elektrik ara bağlantı ön anlaşmasını imzaladı
banner45

Yunanistan, GKRY ve İsrail, 8.3.2021 Pazartesi günü, Akdeniz havzasını geçerek elektrik şebekelerini birbirine bağlayacak 900 milyon Dolar maliyetindeki su altı elektrik kablosu inşası için ön anlaşma imzalamışlardır.

İsrail Enerji Bakanlığı'na göre, kablo 1.000-2.000 megawatt kapasiteye sahip olacak ve 2024 yılına kadar tamamlanacaktır. Yaklaşık 1.500 kilometre uzunluk ve maksimum 2.700 metre derinliğiyle, EuroAsia'nın şimdiye kadar yapılmış en uzun ve en derin deniz altı elektrik kablosu projesi olduğu ifade edilmektedir.

banner37
Açıklamalara göre; proje Akdeniz'in üç bölümünü kapsayacak şekilde; İsrail ile GKRY arasında yaklaşık 310 kilometre, GKRY ile Girit arasında yaklaşık 900 kilometre ve Girit ile Yunanistan anakarası arasında ilave 310 kilometre olarak gerçekleştirilecektir.

Yunan elektrik şebekesi operatörü, 2023'te bitmesi öngörülen Girit-Yunan anakarası bölümünün inşaatına başladığını belirtmiştir.

Ayrıca Avrupa Birliği'nin, sözkonusu projeyi “ortak çıkar projesi” olarak kabul ederek kısmen finanse etmek istediği ifade edilmektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1