banner2
banner34

Yunanistan’da savaş çığlıkları

Yunanistan’da savaş çığlıkları
banner45

Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilim son aylarda giderek arttı. Savaş senaryolarının sıklıkla yazıldığı Yunan basınından Ta Nea,  Türkiye ile Yunanistan arasında olası bir çatışma durumunu değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bir gece ansızın gelebiliriz" sözleri üzerine hareket eden Yunanistan, Türkiye'nin doğal gaz için yaptığı hareketlere dikkat çekti. Gazeteye göre Türkiye, Akdeniz'de yaptığı çalışmalarla sözde ihlaller gerçekleştiriyor.  Türkiye Rodos, İstanköy, Midilli ve Samos gibi adalarda Yunanistan'a meydan okuyor. 

NATO VURGUSU YAPTILAR 

Daha önce de pek çok haber ve analizde iki NATO  üyesinin çatışmasının ciddi sıkıntı meydana getireceği ve NATO'nun parçalanmasına neden olacağı ifade edilmişti.  Ayrıca gazetede mevcut durum kötüleşirse ABD ile NATO'nun bu duruma müdahale edeceğine dikkat çekildi. Gazetede, "İki üye ülke arasında kontrol dışı bir iç çatışmaya izin verilmez" denildi. 

banner37

GERGİNLİK F-16 AÇIKLAMASI İLE BAŞLADI

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler Yunan Başbakanı Miçotakis'in ABD'deki açıklamaları sonrası daha da gerilmişti.  Miçotakis, Türkiye’yi kastederek “Yunanistan komşularına dostluk elini uzatıyor. Ancak egemenliğimize, egemenlik haklarımıza yönelik ihlallere ve derhal son bulmaları gereken Yunan adaları üzerindeki üst uçuşlara müsamaha göstermeyeceğiz. Siz Kongre üyelerinden, bölgede silah satışları ile ilgili kararları verirken, NATO’nun güneydoğu kanadında yeni bir istikrarsızlık tehlikesini göz önünde bulundurmanızı istiyorum” demişti. Miçotakis, bu sözleriyle dolaylı olarak Türkiye’ye F-16 uçağı satışına onay verilmemesini talep etmiş oldu.

Yunan Başbakanın “Siz Kongre üyelerinden, Helenizmin 48 yıldır büyük acı çektiği ve hâlâ kapanmayan bir yarasını unutmamanızı istiyorum. Kıbrıs’taki saldırı ve adanın şiddetle ikiye bölünmesini kastediyorum. Kıbrıs’ta iki ayrı devleti, kimse hiçbir zaman kabul etmeyecektir” sözleri ise ayakta alkışlanmıştı. Türkiye’den Miçotakis’e ve ABD’ye tepki gelmişti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1