banner2
banner34

Zelenskiy'nin Noel çağrısına Kremlin'den cevap

Zelenskiy'nin Noel çağrısına Kremlin'den cevap
banner45

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Rus birliklerinin Ukrayna'dan geri çekilmesiyle ilgili barışçıl çağrısını kesin bir dille reddetti. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Peskov, bir gazetecinin yeni yıl öncesinde Rus askerlerinin Ukrayna'dan çekilip çekilmeyeceğine dair sorusuna ''Bu söz konusu bile olamaz'' cevabını verdi.

Ukrayna'da işgal edilen 4 bölgenin referandumlar sonucunda Rusya'ya bağlandığını ve bu durumun da Kiev tarafından kabul edilmesi gereken bölgesel bir gerçek olduğu ifade etti ve açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

"Ukrayna tarafının bunca zaman içinde gelişen gerçekleri dikkate alması gerekiyor. Bu gerçekler, Rusya Federasyonu'na katılım için bu topraklarda yapılan referandum sonucu ortaya çıkan gerçeklerdir. Bu gerçekler dikkate alınmadan bir ilerleme sağlanamaz.''

banner37

NE OLMUŞTU?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat'ta Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığının tanındığına dair kararname imzalarken, aynı zamanda Rus ordusuna Ukrayna'da "özel operasyon" emri vermişti. Rus ordusunun aylardır devam eden savaşta kontrolü ele geçirdiği Zaporijya, Herson'un yanı sıra Rusya yanlısı ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk'ta 23-27 Eylül'de referandum yapılmıştı.

Sözde seçim komisyonlarına göre bölge sakinlerinin çoğu Rusya'ya katılma yönünde oy kullandı. Bunun üzerine Rusya lideri Putin 30 Eylül'de yaptığı açıklamada, "Kiev yönetimine seslenmek istiyorum. Zaporijya, Herson, Donetsk ve Luhansk'ta yaşayanlar artık sonsuza kadar bizim vatandaşlarımız olmuşlardır. Kiev'i acilen ateşkese çağırıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi de 4 bölgenin Rusya'ya katılmasına yönelik talebini oybirliği ile kabul etmişti. Putin'in yasayı imzalamasıyla Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin ilhakı onaylanmıştı.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2022, 16:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1