banner2
banner34

Avrupa Günü Avrupa kıtasında büyük savaş sonrası yaşanan barış ve birlik kutlamasıdır

Avrupa Günü Avrupa kıtasında büyük savaş sonrası yaşanan barış ve birlik kutlamasıdır
banner45
banner46

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Direkli 5 Mayıs Avrupa Günü kapsamında konuşarak, “Avrupa Günü Avrupa kıtasında büyük savaş sonrası yaşanan barış ve birlik kutlamasıdır” ifadesini kullandı.

Dünya’da Avrupa Günü olarak kutlanan iki ayrı tarih bulunduğunu belirten Direkli, “5 Mayıs 1949 tarihinde 10 Avrupa ülkesi tarafından Londra Antlaşması’nın imzalamasıyla Avrupa Konseyi kurulmuştur. Avrupa günü kutlaması olarak bir diğer tarih ise 9 Mayıs’tır. Bu tarih Avrupa Birliği içindir” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Direkli, Avrupa Konseyi’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan büyük maddi ve manevi kayıpla çıkan Avrupa’da halklar arasında uzlaşmayı sağlamak, kıtada süregelen gerginlik ve çatışmanın yerine ortak kurumlar, standartlar ve sözleşmelere dayalı güven ve işbirliği ortamı tesis etmek amacıyla kurulduğunu aktardı.

Konseyin temel amaçları hakkında da bilgi veren Direkli, “İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, çoğulcu demokrasi ilkelerini korumak ve güçlendirmek yanı sıra azınlıklar, ırkçılık, hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığı, sosyal dışlanma, uyuşturucu madde ve çevre konularındaki sorunlara çözüm aramak; Avrupa kültürel benliğinin oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak temel amaçlar olarak özetlenebilir” şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Direkli, 1964'ten itibaren 5 Mayıs tarihinin bir kutlama ve tatil günü olarak kabul edildiğini belirterek, “1985'te Avrupa Toplulukları (ki daha sonra Avrupa Birliği oldu) Konsey'in Avrupa sembollerini benimsemiştir. Bununla birlikte, topluluk liderleri 9 Mayıs 1950 tarihli Robert Schuman Deklarasyonu anısına Avrupa Günü'nü bu tarihte kutlamaya karar vermişlerdir. Avrupa Parlamentosu Ekim 2008'de aldığı kararla 9 Mayıs’ın da Avrupa Birliği günü olarak tatil ve kutlama günü olmasını kabul etmiştir” dedi.

banner37
Her iki tarihin de Avrupa’nın birçok ülkesinde kutlandığını, insanlara Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği hakkında bilgiler verildiğini ve bu ortaklığı desteklemek için çeşitli konferanslar düzenlendiğini söyleyen Direkli, Avrupa Birliği'nin daha fazla görünürlüğü için kutlama günü olarak 9 Mayıs'ı tercih etmesine rağmen, Avrupa Konseyi’nin insan hakları, parlamenter demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmadaki rolünden dolayı bazı Avrupa ülkelerinde 5 Mayıs Avrupa Günü kutlamalarına daha çok önem verildiğini kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1