banner2
banner34

LAÜ’de acil müdahale ve kurtarma etkinliği yapıldı

Öğrencilerin vaka canlandırmaları ilgiyle izlendi

LAÜ’de acil müdahale ve kurtarma etkinliği yapıldı
banner45

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından,İlk ve Acil Yardım Bölümü 2.sınıf öğrencilerinin iki yıl süresince aldıkları eğitim doğrultusunda acil müdahale ve kurtarma ile ilgili bilgi ve becerilerinigerçeğe uygun vakalarda uygulama amacıyla“Acil Müdahale Canlandırmaları” etkinliğigerçekleştirildi.

Gerçeğine uygun hazırlanan canlandırmalar gerçekleştirildi

banner37
Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacer Gönül Demir tarafından yürütülen veLAÜ kampüsü içerisinde gerçekleşen etkinlikte İlk ve Acil Yardım Bölümü 2. sınıf öğrencileri 1. sınıf öğrencilerinin de katkılarıyla farklı alanlarda dört ayrı vaka canlandırmaları yapılarak, vakalar ve vakalarda yer alan hasta/yaralılar simülasyon tekniklerine göre gerçeğine uygun makyaj ve acil malzemeleri kullanılarak  hazırlandı.

​​​​​​​

   Etkinlikte, ilk olarak  kalp krizi sonucu solunumu ve dolaşımı duran bir hasta/yaralı için yapılan yardım çağırısı ile vakaya çıkan acil yardım ekibi ambulans ile olay yerine gelip bu kişiyi entübe ederek resisütasyon uygulandı ve uygulanan bu işlem manken üzerinde gerçekleştirildi.  İkinci  vaka olarak araba kazası sonunda araçta sıkışan ve yüzünde ve çeşitli yerlerinde yaralanması olan bir vaka canladırıldı. Bu hasta/ yaralıya ikinci grupta yer alan öğrencilerden oluşan acil ekibi ile müdahale edildi. Müdahalede ekip önce bilinci varolan travmalı yaralıyı KED yeleği uygulayarak, baş boyun ve gövde eksenini bozmadan omurga tahtası üzerine alarak gerekli stabilizasyon ve acil müdahaleleri yaptı. Üçüncü vaka olarak bir öğrenci tarafından epilepsi nöbeti geçiren bir kişi canlandırıldı ve bu hasta/yaralıya üçüncü grupta yer alan acil ekibi gerekli müdahaleyi yaptı.

   Son olarak kavga sonucu bıçakla karnından yaralanan ve şiddetli kanaması olan bir hasta/yaralıya dördüncü gruptaki acil ekipler tarafından müdahale yapıldı. Müdahalede hasta/yaralının ikinci değerlendirmesi yapılıp kanaması durdurularak, intra venöz mayi takıldı ve omurga tahtasına alınıp stabilize edilerek ambulansa alındı. Etkinliğe tüm İlk ve Acil Yardım Bölümü öğrencileri katılırken, canlandırmalar alanda bulunan diğer öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından ilgiyle izlendi.

   Etkinlik sonunda, İlk ve Acil Bölümü öğrencileri gerçeğine yakın olarak yapılan bu etkinliklerin eğitimleri süresince öğrendikleri bilgi ve becerileri uygulama fırsatı verdiğini, mezuniyet sonrası göreve başlamadan önce deneyimlerini arttırdığını ve özgüvenlerini geliştirdiğini belirttiler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1