banner2
banner34

Mekanlar ışık ile anlam kazanır

LAÜ Mimarlık Fakültesi Akademisyeni ışık ve mekan ilişkisiniTOKİ Haber dergisinde ele aldı

Mekanlar ışık ile anlam kazanır
banner45

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) MimarlıkFakültesiGrafikTasarım Bölüm BaşkanıDoç. Dr. Elif Atamaz’ın “Mekan Tasarımında Işık Etkisi” başlıklı röportajı TOKİ Haber dergisi Eylül sayısında yayınlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresinin yayın organı olan ve 10 yıldır düzenli olarak her ay yayımlanan TOKİ Haber dergisi Eylül sayısında ışık ve mekân ilişkisininin ele alındığını belirten Atamaz, derginin bu sayısında mimaride ışığın bir tasarım ögesi olarak kullanılması ve kullanıcının mekânla olan ilişkisinde etkilerinin değerlendirildiğini ifade etti.

banner37
Yetersiz aydınlatma yanılgı, verimsizlik ve mutsuzluk getirir

Atamaz “Doğal ve Yapay Işığın Mekânsal İmaj Yaratımına Etkileri” başlıklı çalışmasından yola çıkılarak, soru cevap şeklinde verdiği bilgilerde, ışık tasarımının sanat, teknoloji ve bilimin ortak paydası olduğunu vurgulayarak, doğru aydınlatılmış mekânların görsel performansı desteklediğini, yetersiz aydınlatmanın yanılgı, verimsizlik ve mutsuzluk getirdiğini ifade etti. Atamaz dünyadan örneklerle, Işığın Mekansal İmaja etkilerini ve önemini anlatarak, “Mekânın görsel imajı, ışığın varlığında“anlam” kazanır. Mekânıoluşturan renk, malzeme, biçimgibi tüm görsel özellikler ışıklavar olur. Mekânlar ışık ile anlam kazanır veaydınlatmadaki tek bir değişkenbile mekândaki algıyı ve dolayısıylamekânsal imajı büyük ölçüdeetkileyebilir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1