banner2
banner34

Nörolojik hastalıklar en sık görülen engellilik nedenleri arasındadır

LAÜ Akademisyeni Kaygısız “Nörolojik Hastalıklarda Toplumsal Katılımın Artırılması” konusunu ele aldı

Nörolojik hastalıklar en sık görülen engellilik nedenleri arasındadır
banner45
banner46

LefkeAvrupaÜniversitesi (LAÜ)SağlıkBilimleriFakültesi, FizyoterapiveRehabilitasyonBölümüÖğretimÜyesiYrd. Doç.Dr.BelizBelgenKaygısızTürkiye Fizyoterapistler Derneği tarafından Ankara’da düzenlenen 7. Ulusal Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kongresi’ne  katılarak, “Nörolojik Hastalıklarda Toplumsal Katılımın Artırılması” konusunu ele aldı.

Nörolojikhastalıklar, dünyadaveTürkiye’de en sıkgörülenengelliliknedenleriarasındadır.Hem merkezi hem de periferiksinirsistemindeetkilenimlerleortayaçıkanbuhastalıkgurubuciddifonksiyonelyetersizliklereyolaçıyor”diyenKaygısız, meydanagelenfonksiyonelyetersizliklerveaktivitekısıtlanmaları, bireyintoplumakatılımınaetkiederek, hasta bireyveailesiiçinbaşaçıkılmasızorolanbirdurumuoluşturduğunudilegetirdi.

banner37
Kaygısız: Rehabilitasyonstratejilerindehedefodaklı müdahaleşarttır

“Katılımkavramıkompleksvesüreklideğişendinamikbiryapıyasahiptir.Bu kavram yetişkinler için çocuklardan daha farklıdır.Etrafımızdakikişilerve/veya çevre ile olan ilişkimiz, yaşam rolleri değiştikçe değişecektir. Bu değişen roller eviçi (aileyaşamıileilgili) evdışı (okullailgili, işyaşamı) veserbestzamanaktiviteleriileilgiliolabilir” diyenKaygısız,

rehabilitasyonstratejilerindehedefodaklı müdahaleninşartolduğunu, hasta veaileninhedefeyönelikgüçlüyönleri, ilgialanları, arzularıveendişelerininiyideğerlendirilmesininyanındaayrıcaçevredegüvenlik, ulaşılabilirlik, fiziksel, sosyal, emosyoneldestekvetoplumsalkaynakların da değerlendirilmesigereklikliğinedikkatleriçekti.

Katılımayönelikuygulamalar, fizikselve mental iyilikhalinivetoplumiçindeolmayıhedefalır

Kaygısız, rehabilitasyonmüdahalelerinin katılım odaklı müdahaleler olması gerektiğini, biyopsikososyal model kapsamında katılıma odaklanmak holistikbakışaçısıylaharmanlamafırsatısağladığınıdilegetirerek, katılım düzeyinde müdahale etmenin, hastalarda sürdürülebilir davranış değişikliğisağlamadadaha etkili olabileceğine vurgu yaptı.

Katılımayönelikuygulamalarhastalığaçarebulmakkadargüçlüolmasa da çokdeğerliolduğunuifadeedenKaygısız, “Çünküçalışmayı, fizikselve mental iyilikhalinivetoplumiçindeolmayıhedefalır; sosyalizolasyonvedepresyonunönünegeçmeyeçalışarak, nörolojikbirhastalığıolanbireyinyaşamkalitesiniartırmayıhedefler” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1