banner2
banner34

100 bin TL kredi 150 bin TL olarak ödeniyor

100 bin TL kredi 150 bin TL olarak ödeniyor
banner45

Bankaların ihtiyaç kredisi faiz oranlarını güncellemesi ve Merkez Bankası'nın sürpriz faiz artırım kararı, finansal piyasalarda önemli bir gelişme olarak öne çıktı.

Bu kararlar sonucunda mevduat faizleri yüzde 55'e, ihtiyaç kredisi faizleri ise 13 puanlık artışla yüzde 76'ya yükseldi. Vergiler ve diğer giderlerle birlikte hesaplandığında ortalama faiz oranı ise yüzde 117 seviyelerine ulaştı.

banner37
Bu yüksek faiz oranları, geçen yıl ile bu yıl arasındaki farkı da belirgin bir şekilde ortaya koydu. Örneğin, 2023 yılında yüzde 2,40 oranından çekilen 100 bin liralık ihtiyaç kredisinin geri ödemesi 121 bin 440 lira iken, güncellenen faiz oranlarıyla aynı kredinin geri ödemesi 151 bin 700 lirayı buldu. Bu durum, ihtiyaç kredisi faizlerinde son 22 yılın en yüksek seviyesine ulaşıldığını gösterdi.

Mevduat faizleri de bu süreçte önemli bir değişim gösterdi. 32 günlük vadelerde mevduat faiz oranı yüzde 55'i bulurken, vadeli hesapları bulunan kişiler de bu durumdan etkilendi. Örneğin, bir milyon liralık vadeli hesabı olan bir kişi, yüzde 55 faiz oranıyla vade sonunda 1 milyon 45 bin 808 lira gelir elde edebildi.Ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) taşıt kredilerinde de değişikliğe gitmesi dikkat çekti. Artan faiz oranları ve kredi koşulları, halk arasında endişe ve memnuniyetsizlik yarattı. Yüksek faiz oranlarının ev ve araba almayı hayal haline getirdiği, zengin ile fakir arasındaki uçurumu derinleştirdiği yönünde görüşler dile getirildi.

Özetle, bankaların faiz oranlarında yaşanan artışlar, tüketicilerin finansal durumunu olumsuz etkilemekte ve ekonomik belirsizliği artırmaktadır. Bu durum, kredi kullanımını zorlaştırırken, tasarruf etmeyi ve yatırım yapmayı da güçleştirmektedir.

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2024, 17:26
YORUM EKLE
YORUMLAR
İsmail çoban
İsmail çoban - 1 ay Önce

Döviz in çok yükselmesi,faizlerinde yükselmesi dar gelirli insanların ne yapması gerekir ölümümü beklesin birşey sahibi olabilmek için bu hale getirenlerin boynu kopsun

SIRADAKİ HABER

banner12

banner1