banner2
banner34

10,50'yi gören dolar 18 Kasım için teyakkuzda!

10,50'yi gören dolar 18 Kasım için teyakkuzda!
banner45

Küresel piyasada ABD dolarının güç kazanması ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizlerde 300 baz puan indirmesiyle dolar/TL zirvesini dün 10,5078’e kadar taşıdı. Günü 10,31 seviyesinden kapatan kur TCMB’nin yarınki PPK toplantısı öncesinde 10,43'ten işlem görüyor. Euro/TL ise 11,80'den değerleniyor.

Türk Lirası yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 35 ile en fazla değer kaybeden para birimi oldu.

TERS PARA POLİTİKASI DOLARI UÇURDU

Haziran'da Fed'in varlık alımlarını azaltmayı gündeme alması ve sonrasında da enflasyonun dünyada yükselmeye devam etmesiyle Romanya, Macaristan, Brezilya, Norveç, Rusya, Polonya gibi birçok ülke faiz artışına başladı. Büyük ekonomilerden ise İngiltere Aralık sinyali verirken Fed bu ay varlık alımlarını azaltmaya başladı. Bu dönemde dünyada sadece Türkiye'nin ters para politikası uygulaması enflasyona karşı TL'yi savunmasız bırakıyor. Ayrıca dönem dönem ABD ile gerginliğin artması ve siyasi taraftan da ekonomiye dair yapılan açıklamalara piyasalar TL negatif tepki veriyor.

FAİZ İNDİRİMİ SONRASI ARTIRIM MI GELECEK?

banner37
Ekonomistlerin daha düşük faiz indirimi yapılmasının sebebini ise son toplantıda fazla alan kalınmadığına işaret edilmesi nedeniyle olduğunu açıklıyor. Piyasalar merkezin gevşek para politikasını sürdürmesine TL satışları ile tepki veriyor, ayrıca dünyada yükselen ve Türkiye'de de yüzde 20'ye yaklaşan enflasyon nedeniyle bankanın sonraki dönemde mecburi faiz artışı yapması da beklentiler arasında.

Analistler yarın gerçekleştirilecek PPK toplantısında TCMB’nin faiz indirimine devam etmesinin ve gevşek para politikasında ısrarcı olunmasının TL'nin değer kaybını daha da artırabileceği görüşünde.

CARİ FAZLA İLE FİYAT İSTİKRARI

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Enflasyon Raporu sunumunda son faiz kararı ve ‘sınırlı alan’ sorusuna yanıt vererek, “Uzun süredir sıkı para politikası uyguladık son 1 yılda 11 puan faiz yükseltmiştik. Enflasyondaki gidişatı etkileyen bu arz şoklarının geçici olduğunu düşünüyoruz. Gelinen noktada indirime gitme nedenimiz geçici sıkıntıları dışarıda tutarak kendimize bir alan gördük. Dolayısıyla gelişmelere göre yıl sonuna kadar buralardaki değişimleri arkadaşlarımız çalışıyor. Çalışmalar sonucunda geçici olarak ifade ettiğimiz durumun ne kadar imkan sağlayacağını, ne yönde gelişme göstereceğini göreceğiz. Arkadaşlarımızın çalışmaları ışığında kararlarımızı vereceğiz. Ekip çalışması ile veri odaklı analize dayalı karar veriyoruz. Merkez bankalarının geçici düşündüğü arz sıkıntılarını aynı şekilde değerlendiriyoruz, gelişmeleri takip edip kararları vereceğiz” demişti.

Kavcıoğlu ayrıca cari fazlaya vurgu yaparak, “Cari fazla verdiğimizde çok daha sağlıklı bir fiyat istikrarına kavuşmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

“ENFLASYONLA MÜCADELE DÖVİZ KURUNA İSTİKRAR SAĞLAYACAK”

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan ise, bugün katıldığı toplantıda “Enflasyon cephesinde arzuladığımız seviyede değiliz, enflasyonla mücadeleyi kararlı ve bütüncül bir anlayışla sürdürdüğümüz ölçüde döviz kuru istikrara kavuşacak ve ülke risk primimiz düşecek. Bakanlık olarak enflasyonla mücadele kararlılığımızı çok net bir biçimde gösteriyoruz. Gerektiğinde makro ihtiyati tedbirleri gecikmeden alıyoruz. Güçlü kamu maliyesi, makroekonomik istikrarın en önemli dayanaklarından biri olmaya devam edecektir.” açıklamasında bulunurken dövizdeki yükselişe dair bir açıklama yapmadı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1