banner2
banner34

1974'ten beri ilk! Dünya altın stokluyor

1974'ten beri ilk! Dünya altın stokluyor
banner45
banner47

Zor ve krizlerle dolu bir yılın geride bırakılmasının ardından altın 2022 yılının son çeyreğinde ralli yaparak yatırımcısına kazandırdı. 2023 yılının ilk işlem gününe rekorla başlayan altın 3 Ocak tarihi itibari ile 115 TL seviyelerine kadar yükseldi. Diğer yandan dünya 2023 yılına resesyon ve daralma endişeleri ile girdi. Merkez Bankaları ise altın toplamaya devam ediyor. Pek çok uzmana göre ise 2023 altının yılı olacak. 

GRAM ALTININ HER ÇIKIŞI BİR REKOR

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 1.115 lira seviyesinde işlem görüyor. Dün, ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,2 artışla 1.099 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.45 itibarıyla yüzde 1,5 değer kazancıyla 1.115 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.830 lira, Cumhuriyet altını da 7.410 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı ise şu dakikalarda yüzde 1,1 artışla 1.850 dolardan işlem görüyor.

2023 DÜNYA EKONOMİSİ İÇİN ZOR BİR YIL OLACAK

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva 2023 yılı için karamsar bir tahminde bulunarak “Dünya ekonomisinin büyük kısmı için bu, geride bıraktığımız yıldan daha zorlu bir yıl olacak” ifadelerini kullandı. IMF Başkanı’ndan gelen bu açıklama küresel piyasalar risk iştahının düşük olması ile beraber yatırımcının güvenli alanlara kayabileceği şeklinde yorumlandı. 

FED TUTANAKLARI PİYASALARA YÖN VERECEK

Yarın açıklanacak olan ABD Merkez Bankası tutanaklarının piyasalara yön vermesi bekleniyor. Diğer yandan ülkede iş gücüne dair verilerin de hafta boyunca varlık fiyatları üzerinde oynaklığı artırabileceği ifade edildi. 

MERKEZ BANKALARINDAN ALTIN HAMLESİ

banner37
Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan verilere göre, merkez bankaları üçüncü çeyrekte mevcudiyetlerine yaklaşık 400 ton altın ekledi. 2022 yılındaki toplam alımlar tahmini olarak 704 ton seviyesine yaklaşmış bulunuyor. Bununla beraber dünya üzerinde gizemli alıcıların da yüksek miktarlarda altın aldıkları bu alıcıların Rus ya da Çin uyruklu oldukları tahmin ediliyor.

1974’TEN BERİ EN YÜKSEK SEVİYEDE

Dünya Altın Konseyi'ne göre, küresel olarak merkez bankaları Ekim ayında resmi rezervlerine 31 ton daha altın ekledi. Toplam merkez bankası altın mevcudiyeti şu anda 1974'ten bu yana en yüksek seviyede. 2022 Ekim ayında BAE Merkez Bankası, en büyük altın alıcısı oldu. 

TCMB BU YIL 95 TON ALTIN ALDI

Kasım ayında açıklanan verilere Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yılın 3. çeyreğinde 31 ton altın aldı. 2022 yılının ilk 9 ayında ise 95 ton alımı yapan merkez bankası toplam altın rezervini 489 tona çıkardı.

DÜNYA ALTIN BİRİKTİRMEYE DEVAM EDİYOR

Dünyada en çok altın alan ülkelerin başında Özbekistan geliyor. Ülke ekim ayında da rezervlerini 9 ton artırdı. Kazakistan Merkez Bankası, ekim ayında resmi altın rezervlerine 3 ton daha ekledi. Katar ise elindeki altın miktarına 1 ton daha ekleme yaptı. Kamboçya Ulusal Bankası'nın verileri ise eylül sonu itibarıyla net 2 ton altın alındığını gösteriyor.

ÇİN VE RUSYA ÇOK DAHA FAZLASINI ALIYOR İDDİASI

Mevcut rezervlerine altın ekleyen ülkelerden diğer ikisi Çin ve Rusya. Ancak her iki ülkenin de aldıkları altın miktarını sakladıkları düşünülüyor. Her zaman içe kapalı bir politika güden Çin ve savaşın ortasında yer alan Rusya’nın gizli alımlarla piyasaları etkiledikleri iddia ediliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1