banner2
banner34

Altın Fed engelini atlattı: Yeni rekor bekleniyor

Altın Fed engelini atlattı: Yeni rekor bekleniyor
banner45

Yaz aylarından itibaren 1720 dolar seviyelerine kadar çekilen ons altın yatırımcısını bir süredir arafta bıraktı. Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) varlık alımlarını azaltacağı ve faiz oranlarını beklenenden yüzde 0- yüzde 0,25 aralığına artırmak zorunda kalabileceği beklentileri ons altın fiyatını baskılıyordu.

Ancak piyasaları rahatlatan ve altının yön bulmasını sağlayacak açıklama dün akşam Fed tarafından yapıldı. ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakırken, aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programında 15 milyar dolarlık azalışa gidileceğini duyurdu.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) açıklamasında ayrıca, "yüksek enflasyon büyük ölçüde geçici" ifadesine yer verildi. Pandemi ile ilişkli arz ve taleh dengesizliklerinin bazı sektörlerde büyük fiyat artışlarına yol açtığı vurguladı.

Toplantının ardından basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Jerome Powell ise, "Faiz oranlarını artırmanın zamanın geldiğini düşünmüyorum. Hala maksimum istihdama ulaşmak için alan var" ifadelerini kullandı.

ALTIN FON GETİRİLERİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR

Neredeyse bir yıllık düşük getirilerin ardından analistler, altın fiyatlarının ve dolayısıyla altın fon getirilerinin önümüzdeki aylarda artabileceğine inanıyor. Ayrıca altın boğalarının yeniden heyecanlanabileceğini ifade ediyorlar. Motilal Oswal Financial Services analistleri, enflasyonun yükselişte olduğunu ve çoğu merkez bankasının konfor bölgelerini aştığını ve bu durumun Altın'ın genel güvenli liman çekiciliğini ilginç bir şekilde desteklediğini söyledi.

banner37
YENİ REKOR BEKLENİYOR

Quantum Yatırım Fonu Kıdemli fon yöneticisi Chirag Mehta, “Önümüzdeki 12 ay boyunca altın fiyatı için olumlu beklentilerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Konsolidasyonun esnetilmesini ve yakında yukarı bir yönlü hareket görebileceğini bekliyoruz. Altının bir kez daha 2 bin dolara yükselme potansiyeline sahip olduğuna ve yeni zirveleri görebileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ALTIN SATICISI DEĞİLİZ”

Altın piyasasına bakarak, mevcut fiyatın koruma ve değer arayan yatırımcıları çekmesinin an meselesi olduğunu beklediğini söyleyen abrdn’de Yatırım Stratejisi Direktörü Robert Minter, “Şu anda gerçek getirilerin nerede olduğuna bakarsanız, altın fiyatlarının ons başına 1800 dolardan 1900 dolara daha yakın olması gerektiği anlaşılıyor. Altın şu anda bize ucuz görünüyor. Hükümet 28 trilyon dolarlık borcundan ve Fed’in bilançosundaki 8 trilyon dolardan kurtulmanın bir yolunu bulana kadar altın satıcısı değiliz” ifadelerini kullandı

ONS ALTIN

Haftabaşında 1784 dolar seviyelerinde bulunan ons altın Fed’in toplantısı öncesinde 1760 dolara kadar geriledi. Fed’in varlık alımlarını azaltmaya başlayacağını açıklaması ve faiz artırımlarının yakında başlamayacağına dair mesajlarla yeniden 1.775 dolara tırmandı.

GRAM ALTIN

Gram altın, dolar/TL’nin piyasadaki ilk işlemlerde 9,80’nin üzerini görmesiyle geçen haftaya 567 TL civarında başlamıştı. Sonrasında dolar kurundaki hızlı gerilemeyle 557 TL’ye kadar inen gram altın, haftayı 550 TL’den kapatmıştı. Gram altın, dolar/TL ve küresel altın fiyatlarının birbirini dengelemesiyle hafta başından bu yana yatay bir seyir izliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1