banner2
banner34

Altın gözünü FED'e dikti

Altın gözünü FED'e dikti
banner45

Dolar kuru yükselişi beraberinde diğer yabancı para birimlerini ve gram altını da sürükledi. Dolar kuru 17,30 kapısında beklerken gram altın küresel altın fiyatlarının baskılanmasına bağlı olarak düşüş eğilime geçti. Piyasalarda Fed bekleyişi sürerken piyasalarda yüksek enflasyona bağlı olarak ortaya çıkan 75 baz puanlık beklentisi ons altını 1.850 dolar üzerinden 1.820 seviyelerine çekti. 

GRAM ALTIN NE KADAR? 

Altın ve dolar fiyatı yükseliş trendine devam ediyor. Piyasalarda ‘süper bono’ beklentisi devam ederken dolar/TL fiyatı 17,27 seviyelerinde kalmayı başardı. Kura bağlı olarak yukarı yönlü ataklarını sürdüren gram altın dolar endeksinin 105 kapısına dayanması ve Fed’in faiz artırım sürecinden daha agresif olacağı söylentileri ile düşen ons altının peşine takıldı. Piyasalarda yaşanacak gerginlik öncesi vatandaşlar ''Gram altın ne kadar?'' sorusunun cevabına odaklandı. 

14 Haziran Salı gram altın 1.014 lira seviyesinde. 

Finans analisti İslam Memiş ''Amerikan Merkez Bankası (Fed) şu anda uyguladığı faiz artırım süreci ile enflasyonun baskılanmadığının farkında. Enflasyon rakamları yüzde 8,6 seviyelerine ulaşmasıyla Biden yazılı bir açıklama yaparak ‘düşmeyen enflasyon’ vurgusu yaptı. Tüm piyasanın beklentisi 50 baz puan artırım yönünde olsa da bence Fed daha güvercin tonda bir açıklama yapacak. Diğer yandan küresel piyasalarda 75 baz puan gelme olasılığı da tartışılıyor. Ancak ben bu şekil bir faiz artırım sürecinin piyasaları bozacağına inanıyorum. Ciddi bir belirsizlik hakim şu an'' ifadelerini kullandı. 

ALTIN FED'İ BEKLİYOR, GÖZLER POWELL'DA

banner37
Altın fiyatında yönü bu hafta Fed faiz kararı belirleyecek. Ekonomistler Fed faiz kararı beklentisini 50 baz puan olarak yenilerken Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’in yapacağı açıklamaya odaklandı. ABD Mayıs ayı enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde çıkması, politika yapıcıların daha agresif olup olmayacağı veya gelecekteki oran artışlarının daha hızlı olabileceği konusunda piyasaları tedirgin etti.

Emtia uzmanları Fed’in agresif para politikası sıkılaştırma beklentileriyle ekonomik yavaşlama korkularının körüklenmesinden dolayı güvenli liman talebine karşı güçlü bir doların ağır bastığını ifade etti.  

Wells Fargo’nun makro strateji başkanı Michael Schumacher, ''Bence asıl önemli olan, Powell’ın konferansta bahsettiği ve Eylül ayı için vereceği faiz sinyalleridir. Şahin bir açıklama gelmezse insanlar bunu güvercin olarak görür'' ifadelerini kullandı. 

EMTİA UZMANI ‘RÜZGAR’ TARİHİNİ AÇIKLADI 

Piyasalar, beklenenden daha yüksek ABD enflasyonunun ortasında daha agresif Fed politikası ons altını yeniden fiyatladı. Agresif Fed beklentisi hisse senetleri, altın ve kripto gibi tüm varlık sınıflarında panik satışına neden oldu. ABD doları, 2011'den bu yana en yüksek işlem gören ABD Hazine getirileri ile birlikte 20 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Emtia analisti Bhavik Patel ''Dün 2 yıllık ve 10 yıllık ABD Hazine getirilerinin kısa bir süre tersine ekonomik durgunluğa işaret ettiğini gördük. Şanghay ve Pekin'deki son Covid salgını nedeniyle Çin'de de yavaşlama endişeleri var. Tedarik zincirinin Çin'den kaynaklanan kilitlenme nedeniyle kesintiye uğraması enflasyonist baskıyı besleyebilir. 1800 dolar, altının destek bölgesi ve altının 1750 dolara düştüğünü görebilecek altındaki kırılma. Yatırımcılar, Fed'in ne kadar agresif olacağını bilmek istedikleri için Fed toplantısından önce herhangi bir pozisyon almayacaklar. Bu yüzden bu hafta altından rüzgarlar bekliyoruz'' ifadelerini kullandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1