banner2
banner34

Altın ve dolar yeniden yükselişe geçti

Altın ve dolar yeniden yükselişe geçti
banner45

Dolar kuru 18,41 TL ile hafta başında rekor kırmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" sistemine geçildiğini açıklamasıyla hafta boyunca sert kayıplar yaşadı. Dolar/TL, pazartesi günkü zirvesinden başlayan aşağı yönlü seyrine devam ederek dün 10,23 seviyesine kadar geriledi ve 16 Kasım'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. 4 günlük düşüş ise yüzde 44'ü aştı.

Ancak döviz kurları haftanın son gününde yukarı yönlü hareket ediyor. Dolar/TL haftanın son işlem gününde yaklaşık yüzde 5 değer kazanarak 11,85 liranın üzerine çıktı. Euro/TL ise 13,27 seviyesinden işlem görüyor.

ALTINDA YÜKSELİŞ BAŞLADI

Ons altın fiyatları ise ABD ekonomisinin resesyona girebileceğine dair endişelerle 1810 dolara kadar yükselirken, gram altın küresel altın fiyatlarındaki artış ve dolar/TL'deki yükselişle yeniden yükselişe geçti.

Yıla 454 lira ile başlayarak 19 Şubat’ta 394 liraya gerileyen altın geçtiğimiz pazartesi günü 1060 lira ile rekor kırmıştı. Gram altın küresel altın fiyatlarındaki yükseliş ve dolar kurunu takip ederek 24 Aralık Cuma gününde 670 liradan satışa sunuluyor.

Çeyrek altın 1134 liradan alıcı ile buluşurken, Cumhuriyet altını da 4 bin 447 TL’den satılıyor.

DOLAR 9 LİRA OLUR MU?

banner37
Hükûmetin hamleleriyle 11 liranın da altına sarkan dolar kurunda bazı tahminlerde 9 liralık seviye dillendirilmeye başlandı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, kurun psikolojik sınır olan 11 lira direncini kırması ile 9,65’li seviyelerine inebileceğini ifade etti.

İslam Memiş “Hükûmetin uygulamaya aldığı yeni yöntem, dünyada pek eşi benzeri görülmeyen bir yöntem. Döviz krizine bu kadar hızlı ve mantıklı bir müdahale herkesi şaşkınlığa itti. Bundan sonra döviz kendisini salacaktır. Vatandaşlarda hâlâ bir ‘bekle-gör’ mantığı var, ancak bu, dövizin bu seviyelerde kalması ile değişecektir. Piyasada psikolojik direncin 11 lira olduğunu tahmin ediyoruz. Süreç böyle devam eder ve 10 lira bandına kırılırsa, dövizin 9,65 seviyesini test edeceğini tahmin ediyoruz. Vatandaşların döviz mevduatlarındaki çözülmenin yanında, ihracat tarafından da piyasaya döviz girişi oluyor. İhracatçılarımız rekor kırıyor. Yılbaşından sonra da yabancı girişleri göreceğiz. Kısacası dolar bolluğu olacak. Bu da dövizin 9’lu seviyelerine inmesi için ortam hazırlayacak” değerlendirmesini yaptı.

"DOLARDA KÖPÜK HIZLI BİR ŞEKİLDE GİDECEK"

Türkiye’nin yeni ekonomik programına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati önemki açıklamalarda bulunurken Kur Korumalı Vadeli TL Mevduatı sistemine değindi.

Nebati, yüksek faizin çözüm olduğunu söyleyenlere tokat gibi cevap verdiklerini ifade ederken, ''Dolar/TL kurunu 18 seviyelerinden Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu manifesto ve tedbirler paketiyle 3 günde Türkiye'nin ortamını kendi imkanlarımızla bu hale getirdik'' sözlerine yer verdi. Bakan Nebati 3 gündür düren değişimin devam edeceğini ''Gerek enflasyonda gerek diğer alanlarda da hızlı şekilde gerçekleştirileceğine inanıyoruz. Yaza kalmadan çok hızlı bir değişimi göreceğiz'' sözleriyle duyurdu. Kuşkulu dönemi pazartesi akşamından itibaren bitirdiklerini vurgulayan Nebati bir gecede 1 milyar dolara yakın satış gerçekleştiğini açıkladı. Dünyayla enflasyon farkının yüzde yüzlere yaklaşan bir devalüasyon olmadığını belirten Bakan, geçmişten yüklenip gelen TL'nin değersiz olduğu bir sonucun ötesine geçen bir durum olduğunu ifade etti. Dolar/TL kurunda görülen köpüğün hızlı bir şekilde gideceğini hatırlattı.

"KURUN DENGEYE OTURMASI HER ALANI İLGİLENDİRİYOR"

Yeni ekonomi paketi açıklamalarının ardından dolar/TL kurunun sert düşüşe geçmesine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından herkesi yatırıma, istihdama, üretime ve ihracata davet etti. Cumhurbaşkanı ''Döviz kurunu, serbest piyasa ekonomisi kuralları içerisinde ülkemizin gerçeklerine uygun, öngörülebilir, sürdürülebilir bir seviyeye getirmek için açıkladığımız program etkisini göstermiştir. Milletimiz bu programdaki tedbirleri ve kararlı duruşumuzu takdirle karşılamış, benimsemiş; piyasalar da buna uygun adımları atmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve ilgili kurumlarımız paketteki hususların detaylarını kamuoyuyla ve taraflarla paylaşmaya başlamışlardır. Kurun dengeye oturması sadece bankada parası olan vatandaşımızı değil üretimden enflasyona ekonominin her alanını ilgilendiren olumlu bir gelişmedir. Aynı şekilde ihracatçının önünü görebilmesini sağlamak da tüm ekonomiye müspet yönde etki edecektir. Kazanan sadece bankada parası olan veya ihracat yapan değil ülkemizin tamamıdır, 84 milyonun her bir ferdidir'' dedi.

Erdoğan ''Altını çizerek söylüyorum: Ne yaptığımızı biliyoruz. Niçin yaptığımızı biliyoruz. Nasıl yapacağımızı biliyoruz. Nereye gittiğimizi biliyoruz. Nereye ulaşacağımızı biliyoruz" ifadelerine yer verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1