banner2
banner34

Altın yatırımcısının gözü ABD'de

Altın yatırımcısının gözü ABD'de
banner45

Altın yatırımcısı Fed’in varlık azaltımı için büyük önem taşıyan ABD enflasyon verisini bekliyor. Veri TSİ 15.30'da açıklanacak.

Emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü seyrin devam etmesi, salgın sonrası arz ve talep kaynaklı faktörlerle yükselen enflasyonun beklenenden daha uzun süre gündemde kalacağı endişelerini artırdı. Büyümeye dair aşağı yönlü baskıların olduğu bir ortamda artan enflasyonist kaygılar para politikalarına dair belirsizlikleri beraberinde getirirken, bu kapsamda ABD'de bugün açıklanacak enflasyon verisi ile Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) eylül ayı toplantı tutanaklarının yatırımcı algısının şekillenmesinde önemli rol oynayacağı belirtiliyor.

Analistler, Fed'in eylül ayı toplantısında ekonomideki gelişimin beklenildiği gibi devam etmesi halinde "yakında" varlık alım hızının yavaşlatılabileceği mesajı verdiğini anımsatarak, piyasada beklentilerin, Fed tarafından bu adımlara aralıkta başlaması ve 2022 ortasında tamamlanması yönünde olduğunu söyledi. Bugün açıklanacak eylül ayı enflasyon verisinin de para politikasının geleceğine dair önemli ipucu vereceğini aktaran analistler, ağustosta yüzde 5,3 düzeyinde gerçekleşen veriye dair beklenti üzeri bir gerçekleşmenin sıkılaşma yol haritasını teyid edeceğini vurguladı. Beklentiler yıllık enflasyonun yüzde 5,3 seviyesinde kalacağı yönünde.

ONS ALTIN ABD ENFLASYON VERİSİNİ BEKLİYOR

banner37
Geçen hafta açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında 1780 dolara kadar çıkmıştı. Daha sonra 1760 dolar seviyesine çekilen ons altın fiyatı haftanın üçüncü gününde ABD tahvil faizlerindeki gerileme ve dolardaki zayıflamanın etkisiyle kazançlarını korudu. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 0,1 değer kazancı ile 1762 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

GRAM ALTIN DOLARDAN DESTEK BULUYOR

Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükseliş ve dolar/TL’nin rekor kırmasıyla Eylül ayından beri kademeli yükselişini sürdürerek Haziran’dan bu yana en yüksek seviye olan 513 TL’ye yükseldi. Gram altın şu sıralar 512 liradan el değiştiriyor.

MERKEZ BANKASI PİYASALARIN ATEŞİNİ NASIL DÜŞÜRECEK?

Altın fiyatlarını değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Gram altının yıl sonuna kadar yeni zirveler görebileceğini söyleyebiliriz. 540 liranın üzerindeki ataklarda 560 lira seviyesi gündeme gelebilir. Altının ons fiyatındaki geri çekilmeler çok kalıcı olmayabilir. Gözler TCMB’de. Önümüzdeki hafta Merkez Bankası faiz indirimini devam ettirecek mi diye merak ederken indireceği yönünde bir beklenti hakim şu anda. Piyasalarda tansiyonu düşürmek için bir açıklama yapılabilir. Ama ben düşüşlerin kalıcı olacağını tahmin etmiyorum. Ama faiz indirimi ile alakalı TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Meclis’teki konuşmasında piyasalar böyle bir mesaj aldı. Dolayısıyla bu da fiyatlanmaya başladı. Kavcıoğlu açıklamasında ‘kurdaki yükseliş faiz indirimi kaynaklı değil’ dedi. Dolayısıyla bir faiz indirimi daha olabilir. Yapılacak açıklamada faiz indirimi değil de SWAP ağırlıklı bir açıklama veya sözlü bir müdahale bekliyorum” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1