banner2
banner34

Altın zirveden inmiyor, uzmanlar uyarıyor

Altın zirveden inmiyor, uzmanlar uyarıyor
banner45
banner46

Gram altın fiyatları ons tarafından aldığı destekle beraber sert yükselişler kaydetmeye devam ediyor. Küresel ekonomilerde yaşanan gelişmeler ve ABD ekonomisinde gözlenen olumlu hava altının değerinde artışların yaşanmasını sağladı. Ukrayna ve Rusya arasında süren savaşın devam etmesi jeopolitik risklerin artmasına ve güvenli limanlara olan talebin devam etmesine yol açtı. Altında ibre güvenli liman alımları ile sürekli yukarı yönlü hareket etmeye başladı. 

TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILDI

Geçtiğimiz yıl boyunca Fed baskısı ile gerileyen ve dip seviyeleri gören ons altın 2022 yılının son çeyreğinde kazandığı değeri 2023 yılına taşıdı. Yeni yeni yıla rekorla giren altın, 26 Ocak tarihinde bin 178 seviyelerini görerek tüm zamanların rekoruna imza attı. Ons altın ise 1900 dolar psikolojik bandını kırarak dokuz ayın zirvesine yerleşti. 

ALTIN NEDEN YÜKSELİYOR?

Geçtiğimiz yıl enflasyonla mücadele etmek ve enflasyon rakamlarını yüzde 2 düzeyine düşürmek isteyen Fed faiz artışlarına başladı. Bunun ardında dolar endeksi tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. 2023 yılı itibari ile ABD ekonomisinde izlenen olumlu seyir Fed’in faiz artışlarına mart ayı ile beraber ara vereceği beklentisini ortaya çıkardı. Rusya-Ukrayna Savaşı da güvenli liman alımlarının artmasına kapı araladı. 

MERKEZ BANKALARINDAN REKOR ALTIN ALIMI

banner37
Öte yandan tüm dünyadaki merkez bankaları enflasyondan korunmak için yüksek miktarlarda altın alımı gerçekleştirdi. Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan verilere göre, merkez bankaları üçüncü çeyrekte mevcudiyetlerine yaklaşık 400 ton altın ekledi. Bu oran ise 1974'ten bu yana en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti. 

“ALTIN YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK”

Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, altının yükselişinin 2023 ve 2024 yıllarında da devam etmesini öngördüklerini söyledi.  Ay, “Altın ciddi derecede 2022 yılının sonu itibariyle başlayan bir yükselişte. 2023 yılının başlarında da ciddi derecede piyasalarda gözükmeye başladı. Tahminimiz o ki ons bazında en son kırılan rekor 2 bin 65 dolardı. Ona doğru yaklaşıyor zaten. Büyük bir ihtimal altının 2023 ve 2024 yılları içerisinde yükselişi çok sürekli olarak devam edecek gözüküyor. Yatırımcılar altın konusundaki o 'güvenli liman' algısını hâlâ korumakta. Altından hiçbir zaman uzaklaşmayacaklarını düşünüyorum ve uzaklaşmamaları gerektiğini de tavsiye olarak niteliğinde değerlendiriyoruz” dedi.

REKOR SEVİYELER YAKINDA GELECEK

Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın fiyatlarında yükselişlerin devam edeceğini ifade ederek şunları kaydetti: “Çok yüksek bir ihtimalle bin 500’ü görür. Çünkü ons altında 2 bin 500 3 bin dolar seviyeleri beklenirken hazirandan sonra bir kur atağı bekleniyor. Dolayısıyla çarpana baktığımız zaman gram altında bin 450 bin 550 gibi rakamları görmesi çok kuvvetli bir ihtimal olarak duruyor. Merkez Bankaları bunu manipüle ederse merkez bankaları bunu baskılarsa biraz gecikir. En az altı yedi ay daha ellerindekileri bozdurmasınlar. Sürekli alırsınız kenara koyarsınız ne zaman ihtiyacınız olur ev alırsınız araba alırsınız başka bir şeye ihtiyacınız olur o zaman bozdurursunuz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1