banner2
banner34

Arz sorunu Brent Petrol'e yaradı, yeniden yükselişe geçti

Arz sorunu Brent Petrol'e yaradı, yeniden yükselişe geçti
banner45

Petrol fiyatlarında Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte başlayan yükseliş eğilimi sürüyor. Dün 106,96 dolar seviyesini gören Brent petrolün varil fiyatı, günü 102,46 dolardan tamamladı. Bugün ise yüzde 3,23 artış gösteren Brent petrol, 105,69 dolar oldu. Benzine yapılan dolar zammının ardından gözler akaryakıt fiyatlarında... 

Geçen hafta G7 ülkelerinin Rusya'dan petrol ithalatını yasaklamasının ardından Avrupa Birliği (AB) de Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketi hazırlığına başlamıştı. Ancak Rus petrolünün AB'de kullanılmaması yönündeki yaptırım planı, bazı üye ülkelerden veto yedi. Macaristan başta olmak üzere bazı ülkeler ambargoya sıcak bakmadıklarını bildirirken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yapılan görüşmelerin konuları netleştirmeye yardımcı olduğunu ve ilerleme kaydettiklerini bildirdi.

PETROL NEDEN YÜKSELİYOR?

banner37
AB'nin yaptırım konusunda uzlaşmaya varamaması dün petrol fiyatlarında düşüşe yol açsa da, Brent petrol fiyatı 11 Mayıs Çarşamba gününe yükselişle başladı. Yüzde 3'ün üzerinde artan Brent petrol, saat 12.00 sıralarında 105,69 dolar seviyesine çıktı.

Petrol fiyatlarındaki artışın en büyük sebebi, küresel petrol arzında yaşanan belirsizlik oldu. Dünyada en çok petrol rezervine sahip olan ilk 10 ülke arasında bulunan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri enerji bakanları, küresel petrol talebinde toparlanma başladığında, bazı üretici ülkelerin kapasitelerindeki düşüş sebebiyle doğacak ihtiyacı karşılaşamakta sorun yaşayabileceklerini açıkladı. Yapılan bu açıklama petrol piyasasında arz endişesine yol açınca petrol fiyatları yeniden yükselişe geçti.

Öte yandan Libya Petrol ve Gaz Bakanı Muhammed Avn da gelecek 5 yıla kadar petrol ve gaz üretimini artırma olasılıklarının olmadığını dile getirdi.

Ayrıca Çin'de Kovid-19 salgını tedbirlerinin küresel ekonomide gerilemeye neden olabileceği ve bunun da küresel petrol talebini negatif etkileyebileceğine ilişkin tedirginlik petrol fiyatlarını baskılamayı sürdürüyor.

ABD'DE BENZİN FİYATLARI REKOR SEVİYEDE

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) benzin fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 47 artış yaşandı. 11 Mart'ta galon başına 4,33 dolar olan benzinin ortalama fiyatı 4,37 dolar ile tarihin en yüksek seviyesine çıktı. Ortalama benzin fiyatı aylık bazda yüzde 6,3 artarken, benzin fiyatındaki haftalık artış ise yüzde 4'ü buldu.

Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yükselen ham petrol fiyatları, ABD'de benzin fiyatlarının da yükselişini tetiklemişti. Benzin fiyatlarını düşürmek isteyen ABD Başkanı Joe Biden, benzin fiyatlarını düşürmek için mart ayında ülkenin stratejik petrol rezervinden 6 ay içinde günde 1 milyon varil petrolün piyasaya sürülmesine izin verdiğini duyurmuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1