banner2
banner34

Brent petrol tehlikeli tırmanışta

Brent petrol tehlikeli tırmanışta
banner45

Brent petrol üst üste dördüncü haftasını yükselişle kapattı. Piyasalarda talep/arz kaygısının yaşandığı Brent petrolde ABD enflasyon verisi etkili oldu. Verinin ardından düşüş gören grafik 120 dolara kadar inse de kapanışa doğru tekrar artışa geçerek 121 dolar üzerine geldi. Yurt içinde akaryakıta saat 00.00 itibarıyla gelen zamların ardından yeni hafta için de kaygılı süreç başladı.

Brent petrol haftayı 118 dolar seviyelerinden 121,77 dolar üzerine kadar çıkarak yaklaşık 4 dolar artışla kapattı. Hafta içinde son 13 haftanın en yüksek seviyesine ulaşarak 2008 krizindeki noktasına kadar yükselen Brent petrol, ABD ve Çin’den gelen haberler sonucunda baskılandı.

ABD’de dün açıklanan enflasyonun tekrar yükselişe geçerek 8,6 ile son 41 yılın en yüksek seviyesinde gelmesi piyasalarda bomba etkisi yarattı. Petrolün de etkilendiği süreçte emtialar satış gördü. Veri ile beraber gün içindeki 124,30 dolar seviyesinden 120 dolara kadar çekilen Brent petrol daha sonrasında kapanışa doğru yükselişe geçti.

BIDEN’DAN ARZ ARTIRMA SÖZÜ

banner37
ABD Başkanı Biden enflasyonu değerlendirdiği konuşmasında petrol ve gaz kârları sıçrayan sektöre yüklendi. Biden, ABD'nin fosil yakıtlara bağımlılığını azaltma sözü verirken gelecek yıl petrol üretimini daha da hızlandırarak rekor seviyelere ulaşmasını umduğunu söyledi.

ABD arzında, gelecekteki arzın bir göstergesi olan ABD petrol kulesi sayısı bu hafta altı artarak 580'e çıkarak Mart 2020'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD merkez bankası Federal Rezerv'in parasal sıkılaşma politikasını daha agresif bir şekilde sıkılaştıracağı beklentilerini artıran veri, resesyon endişesini beraberinde getirdi. Buna talebin düşmesi yönünde eşlik eden diğer büyük tüketici Çin’in koronavirüs karantinalarına devam etmesi oldu.

AVRUPA VENEZUELA KAPISINDA

Avrupa tarafındaysa hafta içinde Venezuela petrolü için anlaşan İtalyan şirketlerin gemilerinin Venezuela sularına ulaştığı bilgisi geldi. Rus petrolüne ambargo koyan Avrupa Birliğinin tekrar arayışa girdiği enerji alanında Maduro'yu devirmeyi amaçlayan yaptırımlara rağmen Venezüela ham petrolünü ithal etmek için Washington’dan yetki alan ilk şirketler faaliyetlerine başladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1