banner2
banner34

Brent petrol yönünü aşağı çevirdi

Brent petrol yönünü aşağı çevirdi
banner45

Enerji piyasalarında yaşanan ani gelişmeler yurt içinde akaryakıt fiyatlarında oynaklığa neden oluyor. Geçtiğimiz hafta Fed kararları şahin olarak yorumlanırken doların değerinde artış yaşandı. Buna bağlı olarak brent petrole ibre yukarı hareket etti. Diğer yandan OPEC 2023’ün ilk çeyreği için petrol talebi tahminini aşağı yönlü revize etmesi akaryakıt fiyatlarında değişikliklere neden oldu.

BRENT PETROL SON DURUM NEDİR?

Haftanın son işlem gününde Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 81,02 dolardan işlem gördü. İlerleyen saatlerde 80 doların altını test eden brent petrol 19 Aralık haftasına 79,57 dolardan başladı.

banner37
MERKEZ BANKALARININ FAİZ KARARLARI PETROL PİYASASINI KARIŞTIR

ABD Merkez Bankası’nın 50 baz puanlı faiz artışına gitmesi sonrası Başkan Jerome Powell’in açıklamaları piyasaların beklediğini vermedi. Faiz artışlarının gelecek yılda devam edebileceğine yönelik yorumlar dolarla beraber petrol fiyatlarının da artmasına neden oldu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise enflasyonla mücadele etmek için üç temel politika faizini 50 baz puan artırarak 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı. Euro Bölgesi için enflasyon riski hala devam ediyor. Dünya ekonomisinde söz sahibi olan İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 3,50 ile Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı.

OPEC 2023 PETROL TALEBİNİ REVİZE ETTİ

Öte yandan dünyanın en büyük karteli OPEC 2023 yılı ilk çeyreği için petrol talebi tahminini aşağı yönlü revize etti. Ayrıca üyelerini dikkatli olmaya çağırdı. OPEC 2023 birinci çeyrek küresel petrol talebi tahminini günde 380 bin varil aşağı revize ederek “Yılın sonuna yaklaşırken küresel yavaşlama tüm sonuçlarıyla birlikte daha gözle görülür hale geldi. 2023’te dikkatli ve temkinli olmayı gerektiren birçok belirsizliğin devam etmesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1