banner2
banner34

Brent petrolde arz endişesi fiyatları yukarı çekti

Brent petrolde arz endişesi fiyatları yukarı çekti
banner45

Brent petrol, hafta başındaki düşüş seyrini devam ettirmeyerek yönünü yukarı çevirdi. Amerika Birleşik Devletleri merkez bankası Federal Reserve’in (Fed) son 41 yılın en yüksek seviyesindeki enflasyona müdahale etmek amacıyla olduğundan daha agresif davranacağı piyasaları endişelendirirken petrol fiyatları bu akımın dışında kaldı.

Brent petrol, durgunluk korkularına ve Çin'de devam eden koronavirüs kısıtlamalarına rağmen, pozitif seyretti. Brent petrol fiyatı dün bulunduğu 119-120 dolar bandını terk ederek 122 dolar üzerine geldi.

Fed’in yarın şahin bir kararla 75 baz puanlık faiz artışı ve sert bir bilanço küçültmesi hamlesi yapmasına verilen ihtimal dün tüm hareketli piyasaları sarstı.

Sıkılaşma sürecinin daha hızlı yürütüleceğine ve beraberinde resesyona neden olabileceğine ilişkin tahminlerle emtia piyasasında düşüş hakim oldu. Brent petroldeyse küresel talep artışı ve arzın yetersiz kalacağı endişeleri etkisini devam ettirdi.

banner37
ARZ ENDİŞESİ RESESYON KORKUSUNUN ÖNÜNDE

Reuters’ta yer alan bir yoruma göre, petrol piyasasının yukarı yönlü hareketini analistler “petrol piyasası şu ana kadar durgunluk korkularını savuşturdu” şeklinde okudu. Commonwealth Bank emtia analisti Tobin Gorey, "Şu anda petrol arzında algılanan darlık petrol fiyatlarına esneklik kazandırıyor" dedi.

Piyasa, ham petrol ve yakıt arzının ne kadar kısıtlı olduğunu görebilmek için bugün Amerikan Petrol Enstitüsü'nden gelecek veriye odaklandı.

Düşüşlere rağmen petroldeki yükseliş ABD ham petrol stokların verisinin seyahat sezonunun yüksek tüketim talebine tezat oluşturması beklentisinden ileri geldi. Talep tarafında ikinci bir odak olarak Çin’in yeniden açılması risk oluşturuyor. Koronavirüs testleri yapan ülke yeniden kısıtlamaları kaldırırsa talep patlaması olabilir.

SPI Asset Management'ın yönetici ortağı Stephen Innes, "Petrol kompleksi içindeki tartışmalar hâlâ Çin'in önlemler uygulamaya devam etmesi ve küresel durgunluk endişeleri etrafında dönüyor" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1