banner2
banner34

Brent petrolde yükseliş sinyalleri

Brent petrolde yükseliş sinyalleri
banner45
banner46

Brent petrol kritik yükselişle güne başladı. 17 Haziran Cuma günü sert gerileme gördüğü noktanın henüz çok uzağında ancak söz konusu yükseliş talep işareti olabilir.

Brent petrol güne 111,44 dolardan başladıktan sonra 113 dolara kadar yükseldi. En son geçen Çarşamba 108,8 dolara düşerek 200 günlük hareketli ortalamanın altına kadar sarkan Brent petrol, ağırlıklı ortalama ve standart sapma gibi hesaplamalara güncellemeyi gündeme getirmişti.

Son olarak Almanya’da bir araya gelen G-7 toplantısında ele alınan Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması gündemiyle Brent petrol son kapanışından daha altta başlangıç yaptı.

ÇİN’DE AÇILIŞ DENEMELERİ

Brent petrol ABD tarafından aldığı darbelerle 125 dolarlardan 110 dolar çevresine kadar gerilemişti. Son yükselişte Çin’den gelen koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesi haberleriyle yükselişe geçti. Çin’in en büyük ticaret kenti Şanghay'da önlemlerin gevşetileceği tarih netleşti. 29 Haziran'dan itibaren restoranlara düşük riskli alanlarda yemek yenmesi için izin verilecek.

banner37
ABD’DE SEYAHAT SEZONU HIZLI BAŞLADI

Kısmi açılma anlamına gelen bu gelişmenin talebi artırması bekleniyor. Öte yandan ABD’de de Cuma günü ortaya konan bir veri de yine talep artışı sinyali verdi. ABD’de Ulaştırma Güvenliği Dairesine (TSA) göre Cuma günü hava yolu yolcusu sayısı 2,45 milyona ulaştı. Bu, Şubat 2020’den -pandemi öncesi- bu yana en yüksek seviye oldu.

POMPADA İNDİRİM BEKLENTİSİ DEVAM EDİYOR

Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına, yaşanan düşük seviyelerin yansıması beklenirken dolar TL kurunda hafta sonu görülen gerilemenin etkisiyle beklentiler de arttı.

Dolar kuru 16,60 TL altına kadar inerek yaklaşık 1 TL’ye yakın düşüş gösterdi. Söz konusu düşüşlerin başta 30 TL’yi aşan motorin olmak üzere pompa fiyatlarına yansıması bekleniyor. Motorin en son Brent petrol 125 dolar ve dolar kuru 17,30 TL iken fiyatlanmıştı. Türkiye’de akaryakıt fiyatları Brent petrolün doğrudan etkisi altındaki Akdeniz piyasasında işlenmiş ürün fiyatları ve dolar kurunun hareketleri üzerinden hesaplanıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1