banner2
banner34

Dolar 11 liraya dayandı! Gözler TCMB'nin faiz kararında

Dolar 11 liraya dayandı! Gözler TCMB'nin faiz kararında
banner45
banner46

Piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMBfaiz indirme olasılığını fiyatlamaya başladı. Merkez Bankası'nın saat 14.00’te açıklayacağı faiz kararı öncesinde dolar 11 lira sınırına dayandı. Hafta başından bu yana yüzde 10’dan fazla değer artışı yaşayan dolar/TL bu sabah 10,9678'i gördü. Euro ise 12,43’ün üzerine çıktı.

Dolar kurundaki artışın nereye kadar süreceği yatırımcılar tarafından merak edilirken gözler TCMB'nin bugün vereceği faiz kararına çevrildi. Piyasa anketlerinin neredeyse tamamında faiz indirimi yönünde görüş belirtilirken, beklentiler 100 baz puan indirim yönünde yoğunlaşıyor. Ancak dünyada yükselen ve Türkiye'de de yüzde 20'ye yaklaşan enflasyon nedeniyle bankanın sonraki dönemde mecburi faiz artışı yapması da beklentiler arasında.

Analistler bugün gerçekleştirilecek PPK toplantısında TCMB’nin faiz indirimine devam etmesinin ve gevşek para politikasında ısrarcı olunmasının TL'nin değer kaybını daha da artırabileceği görüşünde.

EKONOMİSTLER TAHMİN YÜRÜTEMİYOR

banner37
Merkez Bankası’nın bir önceki toplantısında beklenenden daha erken ve daha çok faiz indirimi yaptığı için piyasalardaki tansiyonu artırdığını dile getiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Şu anda faiz indirme kararı ile birlikte döviz kurlarının yoluna açık bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Merkez faiz indirimlerini devam ettirirse soru şu olacak? ‘Faiz indirimlerinin kime, ne yararı olacak?’. Bir yandan da enflasyon artmaya devam ediyor. Yüksek kur yüksek enflasyon demektir. Ve dolayısıyla da gözlerimiz Perşembe günü TCMB’nin faiz kararında olacak. Ve TCMB’nin faiz kararına ilişkin hiçbir öngörü yok. Son bir yıldır faiz toplantılarından önce beklentiler tamamen ters çıkıyor. Burada ciddi bir kargaşa var. Bu kargaşa ortadan kalkmadıkça öngörü yapmamak mümkün değil. Ama ABD ve Avrupa merkez bankalarına bakıldığında 5-6 ay önce piyasaları hazırlayan, bir yıl önceden faizlerle nasıl bir karar vereceğini net bir şekilde açıklayabiliyorlar. Ama maalesef içeride bir öngörünün gerçekleşmediğini tam ters bir öngörü ile karşı karşıya kalmaya devam ettiğimizi gözlemliyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

ERDOĞAN: FAİZLE MÜCADELEMİ SÜRDÜRECEĞİM

“Enflasyon nedir, yüksek faiz nedir bilmeyen ülkelerin şaşkına döndüğü dönemde bizim bunun tamamen dışında kalmamız mümkün değildir. Onlar giderek daha çok sıkıntıya girerken biz ise önümüzdeki yıldan itibaren ferahlamaya başlayacağız” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TCMB’nin bugünkü toplantısı öncesinde faizlere ilişkin mesaj vermişti.

“Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bunu farklı yere çevirme gayretine girenlere diyorum ki boşuna uğraşmayın. Biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Biz faize kesinlikle milletimizi ezdiremeyiz. Bunun başka çıkışı olamaz” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim ve enflasyonla mücadelemi de sürdüreceğim. Bu konuda nas ortada, nas ortada olduğuna göre sana bana ne oluyor. Olaya buradan bakacağız ve ona göre de adımımızı atacağız” şeklinde konuştu.

KAVCIOĞLU ‘SINIRLI ALAN’I KULLANACAK MI?

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise Enflasyon Raporu sunumunda son faiz kararı ve ‘sınırlı alan’ sorusuna yanıt vererek, “Uzun süredir sıkı para politikası uyguladık son 1 yılda 11 puan faiz yükseltmiştik. Enflasyondaki gidişatı etkileyen bu arz şoklarının geçici olduğunu düşünüyoruz. Gelinen noktada indirime gitme nedenimiz geçici sıkıntıları dışarıda tutarak kendimize bir alan gördük. Dolayısıyla gelişmelere göre yıl sonuna kadar buralardaki değişimleri arkadaşlarımız çalışıyor. Çalışmalar sonucunda geçici olarak ifade ettiğimiz durumun ne kadar imkan sağlayacağını, ne yönde gelişme göstereceğini göreceğiz. Arkadaşlarımızın çalışmaları ışığında kararlarımızı vereceğiz. Ekip çalışması ile veri odaklı analize dayalı karar veriyoruz. Merkez bankalarının geçici düşündüğü arz sıkıntılarını aynı şekilde değerlendiriyoruz, gelişmeleri takip edip kararları vereceğiz” demişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1