banner2
banner34

Dolar geri çekilirken altın uçtu

Dolar geri çekilirken altın uçtu
banner45

Geçtiğimiz haftalarda 970 lira seviyelerine kadar düşen altın, yukarı yönlü hareketine devam ediyor.  ABD seçimlerinin ve Merkez Bankası Fed’in faiz konusundaki açıklamalarına bağlı olarak dolarda durağan bir duruş söz konusu. Altın ise güçlenmeye devam ediyor. 

GRAM ALTIN SON BİR AYIN ZİRVESİNDE

Yurtiçi piyasalarda gram altın son bir ayın en iyi performansını gösteriyor. Dünden beri bin liranın altına düşmeyen değerli metal, 7 Ekim’den bu yana en iyi seviyeleri test ederek yatırımcısının yüzünü güldürdü. Altındaki ilerlemede dolar endeksinin son iki haftanın en düşük seviyesine inmesi etkili oldu. Daha riskli varlıklara rağbet etmeye başlayan yatırımcı, değerli metalin artmasına etki etti. 

Dünya çağında ticaret hizmetleri sunan OANDA analisti Craig Erlam, "Piyasalarda hisse senetlerini yükselten ve doların düşmesine neden olan bir hareketlilik var. Bu da değerli metallerin yükselmesine sebep oldu." Sözleri ile piyasayı değerlendirdi. Analistlere göre sarı metalde yaşanan yükselişlerin en büyük nedeni yarın ABD’de açıklanacak olan enflasyon verileri. 

ONS ALTIN BİR AYIN EN BÜYÜK YÜKSELİŞİNDE!

banner37
Eylül ayı boyunca 1600 dolar seviyelerine inen ve 1500 dolara kadar düşeceğinden bahsedilen ons fiyatı 9 Kasım Salı günü itibari ile 1.714 dolara kadar yükseldi. Ons altın, doların zayıflayan görünümü ve düşen tahvil getirileri ile beraber ivmeyi yukarı çekti.

CUMHURİYETÇİLERİN ZAFERİ ALTINI YÜKSELTİR

Diğer yandan yurtiçi piyasalarda da altın ileri yönlü hareketine devam ediyor. Ziraat FX, yayımladığı altın yorumunda şu ifadelere yer verdi: “Dün %2,3 oranında yükseliş kaydeden Ons Altın 1.712 seviyesinden kapattı. Enflasyon verisi öncesi gevşeyen Dolar endeksinden (DXY) güç bulan Ons Altın yükselişini sürdürdü. Dün başlayan ara seçimlerin galibinin Cumhuriyetçi Parti olması bekleniyor ve bunun gerçekleşmesi halinde Fed’in politikasının daha az şahin bir tona geçebileceği ve dolardaki güç kaybının sürebileceği tahmin ediliyor. Yarın ABD’de açıklanacak enflasyon verisi öncesinde önemli sayılabilecek teknik seviyeleri aşan Ons Altın’da da 1.730 seviyesi sonraki hedef olarak izlenebilir. Öte yandan, geri çekilmelerde ise 1.680 ana
destek olarak izlenebilir.”

ABD VERİLERİ İZLENİYOR

İnfo Yatırım da altın için yayımladığı yorumlarda ABD seçimlerine ve Fed faiz mesajlarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1674 seviyelerinde başlangıç yapan XAUUSD paritesi hafta içerisinde yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile ons altın dün 1717 seviyelerini test etti. Bununla birlikte küresel bazda ABD kanadında gerçekleşen Kongre ara seçimleri takip ediliyor. Yarın ise yine ABD kanadından gelecek olan enflasyon verisi izlenecek. Bu veri ile birlikte hareketliliğin oldukça artması bekleniyor. FED sıkılaşma adımlarının devamı ve hızı için ülkeden gelen ekonomik verileri yakından izleyeceğini belirtmişti. Bu sebeple ülkeden gelecek olan ekonomik verilerin önemi daha da artıyor. Bunlar arasında ise enflasyon verisi en önemli verilerden biri olarak karşımıza çıkıyor.”

EKİM AYI ENFLASYON VERİSİ TAKİP EDİLİYOR

İntegral Yatırım ise altına ilişkin analizinde “Ons altın ABD dolarındaki zayıflık ve ABD tahvil faizlerinin getirilerinde düşüşün etkisiyle dün 1716 seviyesine kadar yükselerek 1 ayın en yüksek seviyesini test etti. Dün 110,61 seviyesine yükselen dolar endeksi, bu sabah analizimi yazarken 109,71 seviyesinde işlem görmektedir. Dün 1716 seviyesine kadar yükselen ons altın bu sabah kar satışları etkisiyle geri çekilmiş durumda olduğunu söyleyebiliriz. ABD’de Eylül ayı çekirdek enflasyonunu beklentilerin üstünde yükselerek 40 yılın zirvesine çıkması sonrası Ekim ayı enflasyon verisi dikkatle izlenecek. ABD ekonomisinin önündeki dönemi değerlendiren Goldman Sachs’ın Başekonomisti Jan Hatzius, ABD ekonomisinin resesyondan kaçınması için hâlâ “çok makul” bir yol olduğunu söyledi. Bugün ABD’de toptan satış stokları verisi açıklanacak” yorumlarına yer verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1