banner2
banner34

Dolar rekora doğru tırmanışa geçti

Dolar rekora doğru tırmanışa geçti
banner45

Dolar Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı öncesinde tırmanışa geçti.

Geçtiğimiz gün 14,66'i aşarak yeni zirvesini gören dolar/TL’ye Merkez Bankası döviz satışı yoluyla dördüncü kez müdahale etmişti. Müdahalenin tutarı resmi olarak açıklanmasa da kaynaklar müdahale tutarının 2,5 milyar dolara yakın olduğunu ve bunun en yüksek tutar olduğunu belirttiler.

DOLAR YENİ REKORA GÖZÜNÜ DİKTİ

Müdahale sonrası 13,70'lere kadar gerileyen kur dün yeniden yükselişe geçerek yüzde 4 değer artışı ile 14,65 seviyesine çıktı. Dolar kuru 15 Aralık Çarşamba sabahı yeni rekora gözünü dikerken 14,58 seviyesinin üzerine yükseldi. Euro da 16,45 TL’den el değiştiriyor.

FAİZLERDE 100 BAZ PUAN İNDİRİM BEKLENİYOR

Piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ve Kasım'da çekirdek TÜFE'nin kısmi gerileme göstermesi nedeniyle Merkez Bankasının 16 Aralık'ta yapılacak yılın son PPK toplantısında da faiz indirmesini beklerken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin bir gazeteci ile yaptığı görüşmede ‘kesinlikle faiz artışı olmayacağı’nı söylemesi bu olasılığı daha da güçlendirdi.

Piyasa Merkez Bankası’nın faizlerde 100 baz puan indireceği konusunda hemfikir. Faiz ve enflasyon makasının giderek açılması, üretici fiyatlarındaki rekor seviyelerin tüketiciye gelecek aylarda yansıyacağı ve dövizdeki yüksek seviyeler nedeniyle enflasyonun 2022'in ilk çeyreğinde daha da artması bekleniyor. Fakat yeni ekonomi politikası olarak adlandırılan uygulamada faizlerdeki düşüşün enflasyonu da düşüreceği öngörülüyor.

banner37
FAİZ İNDİRİMİNE DEVAM, KUR ARTIŞI MANİPÜLATİF

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati geçtiğimiz gün yaptığı bir açıklamasında, piyasalarda çokça konuşulan faiz indirimlerinin devam edeceğini bildirerek, “Onu bilmem (İndirimin devam edip etmeyeceği) ama artırmama konusunda kesin kararlıyız. Ve bu işi biz oturtacağız Allah'ın izniyle” dedi.


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati kurdaki artışın manipülatif olduğunu söyledi.

Kur artışlarının dışarıdan bir saldırıya maruz kalmadığını ancak yurt içinde manipüle edildiğini söyleyen Bakan Nebati, “Dışarıdan herhangi bir saldırı yok! Çok net olarak söylüyorum. İçeride birkaç manipülatif, spekülatif işlemeler var. Merkez Bankası da onların bu hamlelerine karşı hamle yapıyor” dedi.

YIL SONU DOLAR TAHMİNİ

İngiltere merkezli banka Barclays ekonomistleri son yayımladıkların raporunda Türkiye ekonomisine dair önemli tahminlerde bulundu. Banka Türkiye’nin 2018’e kıyasla kur şoklarına karşı daha hazırlıklı olduğunu fakat o zamandan bu yana tüm metriklerin de iyileşme göstermediğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Aralık toplantısı için faiz tahmini yapan banka enflasyonun gelecek aylarda keskin bir şekilde yüzde 30’a yükselmesini beklediklerini dile getirdiler. Ekonomistler ayrıca dolarizasyonun yüksek kalmaya devam etmesini beklediklerini de belirtti. Dolar/TL ’nin 2021 sonunda 14,50 olmasını bekleyen Barclays, 2022’nin ortasından itibaren ise dolar kurunun 16’ya ulaşmasını bekliyor.

Aralık ayındaki Türkiye cumhuriyet Merkez Bankası toplantısında 200 baz puanlık bir faiz indirimi beklediğini belirten banka, Ocak ayında 100 baz puanlık bir indirim daha olacağını düşünüyor. Barclays, TCMB’nin düşük faiz söyleminin tam olarak hangi rakama işaret ettiğinin de belirsiz olduğunu ama tüm planlanan faiz indirimlerini gelecek iki toplantıda gerçekleştireceğini vurguladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1