banner2
banner34

Dolar tarihi rekorunu yenileyebilir

Dolar tarihi rekorunu yenileyebilir
banner45

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Alman- Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaptığı konuşma dolarun fitilini ateşlemişti.

Kavcıoğlu, birçok merkez bankasının para politikasında çekirdek enflasyonu baz aldığını belirterek TCMB’nin de çekirdek TÜFE’yi dikkate alacağını belirtti. Bu da Merkez’in en yakın zamanda faiz indirimine gideceği beklentisini artırdı

Bu da TL’de değer kaybına yol açarken, dolar kuru dün 20 Ağustos'tan bu yana ilk kez 8.50 TL’nin üzerini gördü. Kur bu sabah ilk işlemlerde dünkü kapanışa yakın 8,44 - 8,45 bandında hareketlerini sürdürüyor.

banner37
DOLAR TARİHİ REKORU TAZELEYEBİLİR

Gelişmeler sonrası euro da 16 Ağustos’tan sonra ilk kez yeniden 10 liranın üzerine çıkmış 10,05’ten işlem görmüştü. Euro haftanın son işlem gününde 10 TL’nin hemen altındaki seyrini sürdürüyor.

Dolar/TL 2 Haziran’da tüm zamanların en yüksek rakamı olan 8,80’i görmüştü. Dolar fiyatlarında geçen hafta iyimser bir havanın olduğunu ancak Merkez Bankası’nın söylemleri nedeniyle rüzgarın ters estiğini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “8,30 liranın altını telaffuz etmek artık zor. Yıl sonunda yeniden 8,80 lira seviyesinin gündeme geleceğini kuvvetli görüyorum. Bu da yeniden euro/TL kurunun 10 lira seviyesinin üzerinde, gram altının yeniden 500 lira seviyesinin üzerinde rakamlara tekabül etmesine neden olur. Yatırımcıların bunu yakından takip etmesi gerekiyor. Rehavete kapılmamak lazım. Eylülün son haftası çok kritik. Çünkü Fed toplantısı da var. Hem TCMB’nin faiz indirimine başlayabileceği hem de Fed varlık alımlarını azaltabileceğini duyurmasıyla yabancı paralarda yüksek seviyeler görme ihtimalimiz kuvvetlenir.

OVP’DEKİ DOLAR TAHMİNİ

Geçtiğimiz hafta açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) hükümetin dolar kuru tahminleri de ortaya çıktı. Programda gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) hedefleri TL ve dolar cinsinden ayrı ayrı verildi. Bu rakamlardan yapılan hesaplamaya göre bu yılın ortalama dolar kuru 8,30 TL olacak. Kur 2022'de ortalama 9,27 TL, 2023'te ise 9,77 TL, 2024'te 10,27 TL varsayıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1