banner2
banner34

Dolar ve euroda yeni rekor

Dolar ve euroda yeni rekor
banner45

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül ve Ekim aylarında 300 baz puan indirim yapmasının ardından, Perşembe günü de 100 baz puan indirimi ile politika faizinin yüzde 15’e çekmesi sonrasında Türk Lirası’ndaki değer kaybı hızlanmıştı.

PPK Karar Metni sonrasında Aralık ayında da faiz indirimi yapılabileceğinin sinyalinin verilmesiyle dolar / TL 11,35’in üzerini test etti. TCMB’nin Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz/nema oranını 18 Kasım'dan geçerli olacak şekilde 100 baz puan indirmesiyle yüzde 10,50 olan faiz oranı yüzde 9,50’ye çekildi. Bu gelişme ile dolar fiyatı dün yüzde 2 değer kaybederek 11,25 seviyelerinde dengelendi.

Ancak kur akşam saatlerinde Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasıyla yeniden alevlendi.

banner37
Erdoğan, “Fiyatlardaki düzenli artışı ifade eden enflasyonun olduğu yerde yatırım olmayacağı, üretim azalacağı, istihdam düşeceği için dengeler bozulur. Buna karşılık sadece kurdaki yükselişe bağlı olarak kimi ürünlerde ortaya çıkan fiyat artışı ise yatırımı, üretimi ve istihdamı doğrudan etkilemez. Tam tersine kurdaki rekabet gücü yatırımda, üretimde ve istihdamda artışa yol açar. Ülkemizde yaşanan durum tam da budur. Yani fiyat artışıdır” dedi.

“KUR, FAİZ ÜZERİNDEN OYNADIKLARI OYUNU GÖRÜYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan kur, faiz ve fahiş fiyatını artışına dair, “Kurdaki yükselişe bağlı fiyat artışı yatırım, üretim ve istihdamı doğrudan etkilemez. Kurdaki rekabet gücü yatırım, üretim ve istihdamda artışa yol açar. Ülkemizi bunca tuzaktan, badireden nasıl çıkardıysak Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu ekonomik kurtuluş savaşından da zaferle çıkartacağız. Finansal kriz yönetimlerinde birikim ve tecrübe sahibi bir ülke olarak dünyanın içinden geçtiği kritik dönemin açtığı fırsatları değerlendirmekte kararlıyız. Kurdaki yükselişi bahane ederek hiçbir mantıklı izahı olmayan fahiş fiyat artışları yapan fırsatçılara göz açtırmayacağız, hepsinin tepesine bineceğiz. Ülkemizi denklemin dışına itmek isteyenlerin kur, faiz ve fiyat artışı üzerinden oynadıkları oyunu görüyor, kendi oyun planımızla devam etme irademizi ortaya koyuyoruz. Yüksek faiz-düşük kur kısır döngüsü yerine yatırım, üretim, istihdam, ihracat odaklı ekonomi politikamızla ülkemiz için en doğru olanı yapmakta kararlıyız. Çalışanlarımızı fiyat artışlarına karşı koruma politikamızı asgari ücrette de sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

DOLAR FİYATI İÇİN YENİ REKOR

Bu açıklamaların ardından dolar/TL 11,47 ile rekor tazeledi. Ancak dolar fiyatı bu sabah da rekorunu kırmak için çabalıyor. Dolar/TL haftanın ikinci gününde yönünü yukarı çevirerek tarihi zirvesini yazının kaleme alındığı saat 19.17 itibariyle 11,5753’ye yükseltti. Euro/TL ise yüzde 1,28 artırarak 13 liranın hemen altında işlem görüyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1