banner2
banner34

Dolar yeniden 14 liranın üzerine çıktı

Dolar yeniden 14 liranın üzerine çıktı
banner45

Dolar/TL kuru ay başında 13,95 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sağlıksız fiyat hareketi gerekçesiyle iki defa döviz satışıyla müdahale etmişti. Merkez Bankası’nın piyasaya ne kadar müdahale ettiğiyle alakalı henüz resmi bir açıklama yapılmasa da etkisinin sınırlı olduğu gözlemlendi.

Ancak geride bıraktığımız haftada boyunca 13,80 seviyelerinde bulunan dolar/TL kuru cuma günü 13,96'nın üzerini görerek yeniden rekor kırdı. Bu gelişme ile Merkez Bankası'ndan dövize 3. müdahale geldi. Yapılan açıklamada, "Sağlıksız fiyat oluşumlarından dolayı satım yönünde müdahale edilmekte" denildi.

Dün ise 13,8834 liradan güne başlayan dolar/TL 14,63 seviyesine yükselerek tarihi rekorunu kırdı. Euro/TL 16,49 lirayı gördü. Gram altın ise 839 lirayı aşarak rekor kırdı. Piyasalardaki rekor sonrası Merkez’den döviz fiyatlarına 4'üncü kez müdahale geldi. Merkez Bankasının döviz satışı olarak müdahalesindeki rakamın 15 gün içinde açıklanması beklenirken 1 milyar dolara yakın bir tutarın satıldığı düşünülüyor.

DOLAR YENİDEN 14 LİRANIN ÜSTÜNDE

Dün piyasa kapanışına doğru 13,80'in de altına çekilen dolar/TL, bu sabah 14,27 TL seviyesinden işlem görüyor. Benzer grafikleri çizen euro/TL ise dün 16,50 sınırına dayandıktan sonra bu sabah 16,11 seviyesinden değerleniyor. (09.11)

Seneye 7,40'lı seviyelerde başlayan dolar kurunun bu yılki yükseliş oranı yüzde 93 oldu. Kur dün ise yüzde 4,5 oranında yükselmişti.

banner37
GÖZLER FED VE TCMB’DE

Merkez’in müdahalesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve kamu bankaları genel müdürleri ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye dair herhangi bir açıklama yapılmazken şimdi gözler ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı ve TCMB’nin Perşembe günü alacağı faiz kararına çevrildi.

Piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ve Kasım'da çekirdek TÜFE'nin kısmi gerileme göstermesi nedeniyle Merkez Bankasının 16 Aralık'ta yapılacak yılın son PPK toplantısında da faiz indirmesini beklerken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin bir gazeteci ile yaptığı görüşmede ‘kesinlikle faiz artışı olmayacağı’nı söylemesi bu olasılığı daha da güçlendirdi.

FAİZLERDE 100 BAZ PUAN İNDİRİM BEKLENİYOR

Piyasa Merkez Bankası’nın faizlerde 100 baz puan indireceği konusunda hemfikir. Faiz ve enflasyon makasının giderek açılması, üretici fiyatlarındaki rekor seviyelerin tüketiciye gelecek aylarda yansıyacağı ve dövizdeki yüksek seviyeler nedeniyle enflasyonun 2022'in ilk çeyreğinde daha da artması bekleniyor. Fakat yeni ekonomi politikası olarak adlandırılan uygulamada faizlerdeki düşüşün enflasyonu da düşüreceği öngörülüyor.

ŞAHİN FED DOLARA YENİ REKOR GETİREBİLİR

“Tahminlerin gerçekleşmediği ve öngörünün olmadığı bir döneme girdik. En kötüsü buydu. Bundan sonraki süreçlerde Gözümüz TCMB’de olacak” diyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Israrla düşük faiz politikasını devam ettirmeye niyetliler. Ancak ’faiz indirimine uzun bir süre ara vereceğiz’ söylemleri gelebilir. Dünya genelinde 20 merkez bankası 2021 yılının son faiz kararını açıklayacak. Küresel piyasaların gözü Amerikan Merkez Bankası Fed’de. Fed Başkanı Jerome Powell’dan şahin tonda açıklamalar bekliyoruz. Doların uluslararası piyasalarda değerinin artacağını öngörüyoruz. İçeride de rekor kıran bir dolar kuru var. Powell’ın açıklamalarından sonra yeni rekorlar gelebilir. Yabancı para birimlerinde de agresif yükselişler görüyoruz. Özellikle döviz borcu olan insanlar ciddi anlamda tedirgin. Bu kaygının ortadan kalkması için de faiz ayarıyla oynamamak gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2021, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1