banner2
banner34

Dolarda gergin bekleyiş

Dolarda gergin bekleyiş
banner45

Yurt içinde haftanın ekonomi gündeminin yoğun olduğu bir gün yaşanacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının yanı sıra, sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endeksleri gibi önemli veriler yakından takip edilecek. Yurt dışında da en az yurt içi kadar yoğun bir gündem olacak. İngiltere verileri, Euro Bölgesi sanayi üretimi, ABD üretici fiyatları öne çıkıyor.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENMİYOR

Dolar, ABD'de enflasyonun beklentilerle paralel olarak gerçekleşmesinin ardından yönünü yukarı çevirerek 8,66 lira seviyelerine yükselmişti. Türk lirası dün gelişen ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi oldu.

ABD enflasyonunu geride bırakan piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısına odaklanıldı. TCMB’nin atacağı adımlar merakla beklenirken analistler ağustos ayında faiz indirimine alan tanınmadığını düşünüyor.

Piyasalarda faiz gerginliği devam ederken dolar kuru perşembe günü 8,60 lira seviyelerinde dengeleniyor. Euro da 10,13 liradan işlem görüyor.

banner37
ENFLASYON POLİTİKA FAİZİNE YAKLAŞTI

Temmuz ayında tüketici enflasyonunun yüzde 18,95'e yükselmesi politika faizini yüzde 19'da tutan MB'nin manevra alanını oldukça daraltmış durumda.

Faiz indirimi için çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Buradan ben de sinyalimi belli yerlere vermiş oluyorum. Bundan sonra enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Zira faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz” demişti.

Bu açıklamadan sonra tüm gözler TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun bu mesaja vereceği yanıta çevrildi. Erdoğan'ın faiz indirimi çağrısını dikkate alan kritik mesajlar verebileceği belirtiliyor.

8,80 SEVİYESİ YENİDEN GÖRÜLEBİLİR

Credit Suisse analistleri 3’üncü çeyrek sonu için dolar/TL'de 9,10 olan tahminlerini değiştirmedi. Analistler önümüzdeki günlerde dolar/TL'nin 8,45 - 8,50 seviyesine gerileyebileceğini ancak TCMB'nin Ağustos toplantısında politika faizini indirmesi ya da piyasalarda Eylül ayında bir faiz indirimi beklentisi oluşturacak işaretler vermesi durumunda kurda Haziran ayında görülen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 8,80'lere çıkabileceğini öngördü.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1