banner2
banner34

FED bahsi büyüttü, Dolar yükselişe geçti

FED bahsi büyüttü, Dolar yükselişe geçti
banner45
banner46

ABD merkez bankası Federal Reserve'in (Fed) yüksek enflasyon nedeniyle faiz oranlarını daha hızlı artırabileceğine dair görüşlerin kuvvetlenmesinin ardından dolar tüm dünyada yükseldi. Dolar endeksi yeniden 105 seviyesinin üzerini test ederek son 20 yılın rekorunu yeniledi.

ABD'de enflasyonun son 41 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından Fed’den son 28 yılın en sert faiz artışı bekleniyor. Dün gün içinde yüzde 0,5'i aşan artışla 105,15’e kadar arttıktan sonra sınırlı gerileyen Dolar endeksi, tüm gelişmekte olan ülke para birimlerini sarstı.

DOLAR TL KURU AKIMA KAPILDI

Değer kazanan dolar karşısında Türk Lirası da akıma kapıldı. Cuma gününden itibaren Gelire Endeksli Senet (GES) etkisinden çıkan dolar kuru, dünden bugüne de yükselişini devam ettiriyor. Piyasaların başlamasından önce 17,28 TL seviyelerine kadar yükselen dolar kurunda gün içinde yine artışlar gözlenecek.

Küresel ölçekte dolar talebi, yüksek enflasyon ve yatırımcıların riskli varlıklardan kaçması sonucu akımın şiddetini artırdı.

FED’İN FAİZ ARTIRIMINDA 75 BAZ PUAN BEKLENTİSİ

banner37
Analistler, yüksek enflasyon endişeleriyle Fed'in faiz artırımına yönelik beklentilerin artırması ve ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri dolara yönelmesine sebep olduğunu belirtiyor.

Fed'in yarın açıklanacak faiz kararına kadar piyasalarda oynaklığın devam edebileceğini aktaran analistler, enflasyon görünümüne ilişkin veri ve açıklamaların yakından takip edileceğini söyledi. Fed'in bu ayki toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

Bununla birlikte para piyasalarında bu hafta yapılacak toplantıda yüzde 25 ihtimalle Fed'in enflasyonu kontrol altına almak amacıyla 75 baz puan faiz artışına gidebileceği fiyatlanırken, temmuz ayında yapılacak toplantıda 75 baz puanlık faiz artışı ihtimali yüzde 53 seviyesine çıktı.

DOLAR ENDEKSİ NEDİR?

1973’te oluşturulan dolar endeksi, doların avro, İsviçre frangı, Japon yeni, Kanada doları, İngiliz sterlini ve İsveç kronu karşısındaki değerini ölçmek için kullanılıyor.

Avro, sepetin yüzde 57,6'sını oluştururken, avroyu yüzde 13,6 ile yen izliyor. Sterlin yüzde 11,9, Kanada doları yüzde 9,1, İsveç kronu yüzde 4,2 ve İsviçre frangı yüzde 3,6 ağırlığa sahip bulunuyor.

Doların bu para birimleri karşısında değer kazanması endeksin de yükselişini beraberinde getiriyor. Endeks değerinin düşmesi ise doların küresel ölçekte değer kaybettiğine işaret ediyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1