banner2
banner34

Gram altın 550 TL'ye dayandı

Gram altın 550 TL'ye dayandı
banner45

ABD Dolar Endeksi’nin önde gelen para birimleri karşısında değer kaybetmesi ve uzun süreli bir yüksek enflasyon dönemi beklentisinin varlık fiyatlarında oluşturduğu endişe altın fiyatlarını 1800 doların altında baskılamaya devam ediyor. Ayrıca Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) varlık alımları için Kasım ayını işaret etmesi ve tedarik zinciri sorunlarına ilişkin endişelerin iyiden iyiye artması değerli metalin yön arayışlarını kısıtlıyor.

Ons altın haftanın son gününde 1791 dolardan işlem görüyor.

FED NE KARAR VERECEK?

ABD Merkez Bankası'nın son toplantısına ait tutanaklarda yetkililer, yüksek enflasyonun ne derece tehdit oluşturduğu ve buna karşılık olarak ne zaman faiz oranlarını yükseltmeleri gerektiği konusunda bölünmüş olsalar da, Fed’in kriz döneminde ekonomiye verdikleri desteği Kasım ortasında azaltmaya başlayabilecekleri konusunda hemfikir oldukları sinyalini vermişti.

YIL SONU İÇİN GÖRÜŞLER FARKLILAŞTI

Altın fiyatları yatırımcıların dikkatini çekmekte zorlanmış olsa da, birçok analist, Federal Rezerv’in yıl sonuna kadar aylık tahvil alımlarını azaltmaya başlamasının ve faiz oranlarını sıkılaştırmasının ardından ivmenin değişmesini bekliyor.

Ancak altın fiyatları konusunda yıl sonu beklentileri ikiye ayrılmış durumda. Bazı analistler dünyadaki jeopolitik gelişmelerin altını destekleyeceği görüşünü savunurken, bazıları ise faiz artırımları ve tahvil geri alımları başladığında altının bundan etkileneceğini düşünüyor. Altının yükseleceğini öngören bazı analistler değerli metal için 2 bin dolar seviyelerinin görülebileceğini belirtiyorlar.

banner37
BU YIL ARTIŞ, GELECEK YIL DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Dünya Bankası Emtia Piyasaları Görünüm Raporu’nun Ekim 2021 sayısını “Kentleşme ve Emtia Talebi” başlığıyla yayımladı.

Raporda altın fiyatlarının geleceğine ilişkin değerlendirmeler de yer aldı. Buna göre Banka, altının ons fiyatının bu yıl geçen yıla göre yüzde 1,4 artacağı, 2022’de ise yüzde 2,5 azalacağı tahmininde bulundu.

KISA VADEDE İLAVE FİYAT ARTIŞLARI MEYDANA GELEBİLİR

Raporda, 2021’de bazı emtia fiyatlarının 2011’deki ani yükselişten bu yana görülmeyen seviyelere yükseldiği veya bu seviyeleri aştığı belirtilerek doğal gaz ve kömür fiyatlarının arz kısıtları ve elektrik talebinin yeniden canlanması nedeniyle rekor seviyelere ulaştığı ancak talebin hafiflemesi ve arzın iyileşmesiyle 2022’de düşmesinin beklendiği ifade edildi.

Düşük stoklar ve kalıcı arz darboğazları nedeniyle kısa vadede ilave fiyat artışlarının meydana gelebileceğine işaret edilen raporda, tedarik zinciri aksamaları ve çevre politikalarının yanı sıra hava olayları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınındaki düzensiz toparlanma ve salgın tehdidinin diğer risk faktörleri arasında olduğu kaydedildi.

GRAM ALTIN 550 TL'YE DAYANDI

TCMB’nin politika faizini beklentilerin çok üstünde indirim yaparak yüzde 18’den yüzde 16’ya çekmesiyle dolar/TL kuru bu sabah 9,55 seviyesini aşarak yeni rekorunu kırdı.
Küresel altın fiyatlarındaki yatay seyre rağmen Dolar/TL’nin yurt içi piyasalarda yükselişi ile gram altın fiyatları da tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.
2020 Kasım ayında 540 TL’yi gören gram altın haftanın son işlem gününde 547 TL’den işlem görüyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1