banner2
banner34

Gram altın rekora koşuyor

Gram altın rekora koşuyor
banner45
banner46

ABD’de ekim enflasyonunun yüzde 6,2 artışla 31 yılın en yükseğine çıkmasının ardından gözler bugün açıklanacak Kasım ayı enflasyon rakamlarına odaklandı. Başkan Joe Biden, ülkede bugün saat 16.30’da açıklanacak enflasyonun kısmen enerji ve ikinci el araç fiyatlarındaki artışlar nedeniyle yine yüksek gelmesinin beklendiğini aktardı.

Öte yandan 15 Aralık’ta gerçekleşecek Fed toplantısı ile varlık alımlarının hızlandırılacağı ve Haziran 2022'de faiz artışlarına başlayacağı haberleri ons altına Kasım ayı kazançlarını geri verdirdi. Altın fiyatları, ABD enflasyon verisi öncesinde yatırımcıların jeopolitik risklere odaklanmasıyla yatay seyrini korudu.

Altın fiyatları ABD enflasyon verisi öncesinde hafta boyunca dalgalı bir seyir izledi. Çarşamba günü 1792 dolar seviyesine kadar yükselen ons altın Cuma günü ABD enflasyonu öncesinde 1777 dolar civarında bulunuyor.

banner37
TD SECURITIES: ALTINDA RİSK DENGESİ YUKARI YÖNLÜ

TD Securities analistleri, enflasyon baskılarının yılın ilk aylarında yüksek kalmasını beklerken, piyasanın Fed artırımları için fiyatlandırmasının daha agresif hale gelebileceğini, ancak bunun nihayetinde çok fazla şahin olacağını kanıtlayacağını belirtiyor. Analistler, “Aslında, hem hızlandırılmış bir tapering hem de 2022 için fiyatlanan üçten fazla faiz artırımıyla, jeopolitik riskler ve virüs riski, pozisyon değişikliğini hızlandırabileceğinden, altın pozisyonları için risk dengesi yukarı yönlü olmaya devam ediyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

GRAM ALTIN REKORA KOŞUYOR

Gram altın, dolar/TL’deki yükselişle geçen hafta 791 TL’ye ulaşarak rekor tazeledikten sonra hafif bir çekilme yaşasa da haftanın kalanında yükseliş eğilimi içerisindeydi. Yeni haftaya yatay bir seyirle başlayan gram altın, pazartesi günü dolar/TL’deki yükselişle rekor tazeleyerek 795 TL’yi gördükten sonra cuma günü 793 TL'yi aştı.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ABD enflasyonunun piyasalara etkisini değerlendirirken, ““Kısa vadede bir baskılanma olabilir ama orta ve uzun vadeye baktığımız zaman dünya genelinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülke piyasaların enflasyon rakamları yükselmeye devam ediyor. Eğer enflasyon rakamları beklentinin altında kalırsa doların uluslararası piyasada değer artışının devam etmesine neden olabilir. Bu da dolar endeksinde 96 seviyesinin üstünde rakamları işaret ediyor. Beklentinin üzerinde olursa da emtia fiyatlarında yükseliş, dolarda baskılanma görebiliriz. Özellikle gelecek hafta Fed’in söylemleri de önemli olacaktır. Gelen enflasyon rakamlarından sonra Fed’in para politikasıyla alakalı konuşmalarında değişiklik olabilir. Varlık alım miktarı veya faiz artırımı ile alakalı düşüncelerin gündeme gelmesine neden olacaktır. Enflasyon verisinden sonra piyasalarda kısa vadede dalgalanmalar görebiliriz. Ama önemli olan Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapmış olduğu açıklamalar. Özellikle varlık alım miktarını artıracak mı ya da faiz artırımına gidecek mi? Bu konuları daha fazla önemsediğimi söyleyebilirim” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1