banner2
banner34

Piyasalarda ‘faiz kararı’ dalgası, Euro 18 TL'yi aştı

Piyasalarda ‘faiz kararı’ dalgası, Euro 18 TL'yi aştı
banner45

Dolar/TL kuru son haftalarda yeniden yükselişe geçerken bu hafta açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası ile birlikte bugün açıklanacak TCMB’nin faiz kararı piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Dolar güne 17.60 TL seviyesinden başlarken 18 lirayı aşan Euro ise gardını şimdiden aldı.

TCMB'NİN FAİZ KARARI

Küresel pay piyasalarında, ABD'de hafta içi açıklanan enflasyon verilerinin ardından yurt içi ve yurt dışında merkez bankalarının para politikası kararları heyecanla yükselen enflasyon karşısında agresif sıkı para politikasına yöneldi. Döviz kurunun Türk Lirası karşısında değer kazanmasına sebep olan bu durumun ardından TCMB’nin faiz kararını açıklamasına saatler kala tahminler, faizin yüzde 14’te sabit kalacağını öngörüyor.

TCMB faiz kararını bugün (21 Temmuz Perşembe) saat 14.00'te açıklayacak. Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bu ayki toplantısına ilişkin beklenti, haftalık repo faizinin yüzde 14,00 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oluşurken TCMB, 2021 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında gösterge faizde toplam 500 baz puan indirim kararı alarak, yüzde 14 seviyesine çekmişti. Banka, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarında beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmemişti.

DOLAR VE EURO'DA SON DURUM

Dolar/TL, haftanın dördüncü gününde an itibarıyla 17,6058 seviyesinden işlem görürken euro/TL de güne 18,0063 civarında başladı. Önceki gün kapanışını 17,6025 seviyesinden yapan doların yanı sıra Euro da, Çarşamba gününü 17,9247'den kapattı.

banner37
ALTINDA SON DURUM

Döviz kurundaki baskı altın fiyatlarını da etkilerken bir süre önce zirveyi gören altın son zamanlarda düşüşü sürdürüyor. Gram altın 956 lira, çeyrek altın 1609 lira, cumhuriyet altını 6 bin 417 liradan satılıyor. 

FED FAİZ KARARI

Faiz artırımına gitmesi beklenen Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı kadar sıkılaşma adımları konusunda verilecek mesajlar da euro üzerinde etkili olacak.

Fed Haziran toplantısında 50 baz puan faiz artımına gitmişti. Temmuz toplantısında ise özellikle ABD enflasyon rakamları sonrası 100 baz puanlık faiz artımı beklentisi arttı. Ancak Avrupa Merkez Bankası şuana kadar enflasyon ile mücadelede agresif sıkı para politikası araçlarına uygulama noktasında daha ağırdan alıyor.

ABD Haziran ayı enflasyonu piyasa beklentilerinin üzerinde çıkarak yüzde 9,1 oranında gerçekleşti. 41 yılın zirvesine yükselen enflasyon altın fiyatlarını baskılıyor. FED, enflasyonist riskin önüne geçebilmek için faiz artırım takvimini öne çekmişti. FED’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir sonraki toplantısı 26-27 Temmuz tarihinde gerçekleşecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1