banner2
banner34

TCMB'den 'Dijital Lira' için ilk adım

TCMB'den 'Dijital Lira' için ilk adım
banner45
banner47

Kripto paralara olan ilginin artması dünya merkez bankalarını bu konuda adım atmak için harekete geçirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın mart ayında açıkladığı ekonomi reform takviminde de Dijital Lira'nın hukuki altyapısının oluşturulması ve dijital bankacılık lisanslamalarına imkan tanıyan düzenlemenin yürürlüğe girmesi hedefi 31 Aralık 2021 olarak belirlenmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu da dijital paralarla ilgili çalışmaların yoğunlukla devam ettiğini belirtmiş, eylül ayı gibi pilot uygulamaya başlayacaklarını açıklamıştı.

Geçtiğimiz hafta açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) Dijital Lira için ileri aşama pilot testlere devam edileceği belirtildi.

MUTABAKAT İMZALANDI

banner37
Bu gelişmelerin üzerine TCMB dijital lira için bir adım daha atarak ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalayarak “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturdu.

Konuya ilişkin bilgilendirmede bulunan TCMB, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürmektedir. Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanması ile başlayan süreç, teknoloji paydaşlarının katılımı ile bir sonraki aşamaya taşınmaktadır” ifadelerini kullandı.

PLATFORM OLUŞTURULDU

“Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesinin, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri teknoloji paydaşlarının katılımı ile yakın işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir” denilen açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:
“Bu doğrultuda Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturmuştur. Projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesi planlanmaktadır.”

“DİJİTAL TL’NİN TEDAVÜLÜNE YÖNELİK NİHAİ KARAR YOK”

Teknoloji paydaşları ile pilot uygulama testleri gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, “Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında TCMB nezdinde prototip “Dijital Türk Lirası Ağı” tesis edilerek teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecektir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri aşama fazlara geçilecektir. Blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılması da planlanmaktadır. TCMB’nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir karar yoktur. Tüm çalışmalar deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütülmektedir. Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra, mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasına ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespiti amaçlanmaktadır” denildi.

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2021, 16:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1