banner2
banner34

Tüm dünya bekleyişe geçti!

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20`nin Buenos Aires’te gerçekleşecek Liderler Zirvesi`ne sadece birkaç gün kaldı. Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasında başlayan ticaret savaşlarını durdurma çabaları gündeme gelecek. Dünya liderleri, yükselen ekonomik gerilime rağmen "serbest ticarette" cepheyi genişletmeye çalışacak.

Tüm dünya bekleyişe geçti!
banner45

Küresel ekonomik sorunlarla birlikte göç konusunda önemli  platformlardan olan G20 Liderler Zirvesi, 30 Kasım-1 Aralık’ta Arjantin’in  başkenti Buenos Aires’te gerçekleştirilecek.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ticarette korumacı politikalarına karşı,  diğer ülke liderlerinin uluslararası kurallara dayalı adil ticaret ve ekonomik iş  birliği çağrısı yapması bekleniyor.

Zirvenin, ABD ve Çin arasındaki anlaşmazlık nedeniyle sonuç bildirisi  yayınlanmayan son Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) toplantısının ardından  düzenlenmesi dikkati çekiyor.

G-20 Dönem Başkanlığı'nı 1 Aralık 2017’de Almanya’dan alarak  vergilendirme, ticaretin kolaylaştırılması gibi küresel sorunlar konusunda  çalışmaya başlayan Arjantin, "çalışma hayatının geleceği, kalkınma için altyapı  yatırımları ve sürdürülebilir gıda geleceği" gibi 3 ana başlık altında  belirlediği gündemi teknik olarak hazırlayarak dünyanın büyük ekonomilerinin  liderlerine sunacak.

Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 75’ini gerçekleştiren G20'nin  gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinin liderleri, Buenos Aires Zirvesi’nde  13'üncü kez bir araya gelerek, küresel ekonomi, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli  büyüme çerçevesi, özel sektörün altyapı yatırımlarına katılması, uluslararası  finansal mimari, finansal düzenlemeler, uluslararası vergi, eşitsizlik, istihdam,  serbest ticaret, finans piyasalarının denetlenmesi, terörizm, göç ve iltica  konularına odaklanacak.

banner37

Küresel sorunlara çözüm bulmayı hedefleyen G20 zirvesinde sadece  ekonomik ve finansal sorunlar değil, mülteci krizi, jeopolitik ve politik  gerilimler, Avrupa Birliği’nden ayrılacak olan Birleşik Krallık ile AB  ilişkisinin ve Avrupa’nın yeni ordusu gibi konular da ele alınacak.

TÜRKİYE'Yİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN TEMSİL ETMESİ BEKLENİYOR

G-20'de, Türkiye, ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya,  Kanada, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Rusya,  Meksika, Güney Kore, Güney Afrika Cumhuriyeti, Suudi Arabistan ve kurum olarak  Avrupa Birliği (AB) yer alıyor. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi G20  ülkelerinde yaşıyor.

Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Finansal İstikrar Kurulu,  Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma  Örgütü ve Birleşmiş Milletler, G20 zirvelerinde düzenli yer alıyor. Ayrıca ev  sahibi ülke grup içinde olmayan ülkeleri, Afrika Birliği gibi bölgesel  organizasyonları ve diğer uluslararası organizasyonları zirveye davet edebiliyor.  Arjantin dönem başkanı olarak Şili ve Hollanda’yı da zirveye davet etti.

Cuma günü başlayacak zirveye aralarında ABD Başkanı Donald Trump,  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı Theresa May, Japonya  Başbakanı Shinzo Abe, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hindistan Başbakanı  Narendra Modi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron,  Suudi Arabistan Kralı  Selman bin Abdulaziz ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in aralarında bulunduğu çok  sayıda ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılacak. Türkiye’yi zirvede  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil etmesi bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2018, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1