banner2
banner34

Türkiye ve ABD'den Doğu Akdeniz’de gaz ortaklığı

Türkiye ve ABD'den Doğu Akdeniz’de gaz ortaklığı
banner45

Doğu Akdeniz gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasıyla ilgili müzakereler devam ederken, ABD'nin de bu sürece dâhil olabileceği belirtiliyor. TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Doğu Akdeniz gazını Avrupa'ya ulaştıracak projede Türkiye'nin ABD ile ortaklık yapabileceğini söyledi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız "Türkiye'nin TAP ve TANAP'ta yaptığı gibi, yani Azerbaycan doğalgazının Avrupa'ya geçiş modelini Doğu Akdeniz’de uygulayarak, bölgenin gazını ve petrolünü Avrupa'ya ulaştırabilecek projeyi, ABD’nin de desteklediği bir yapı hâline getirebiliriz" dedi.

banner37
ABD DESTEK İÇİN İSTEKLİ

Türkiye ile ABD arasındaki yeni dönemde ilişkilerin nasıl olacağı konusunu bir grup gazeteciye anlatan Ziya Altunyaldız "Geçtiğimiz ay ABD’ye 5 günlük ziyaret gerçekleştirdik. Şu anda 28 milyar dolar olan ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması için önemli konuları masaya yatırdık. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte dünyanın enerji bağımlılığını ortaya çıkardığı sorunlar var. ABD, Türkiye ve Avrupa'nın projelerde birlikte çalışarak, enerjide kaynak ve ülke çeşitliliğinin sağlanması gibi çok net gelişmeler var. ABD'nin buna destek vermek konusunda istekli olduğunu gördük" diye konuştu.

DİYALOG ÇOK ÖNEMLİ

Ziya Altunyaldız, şu anki rakamların gerçekten yetersiz olduğunu ve yapılacak doğrudan yatırımların ticareti destekleyecek ana unsur olduğu belirterek şunları anlattı: Karşılıklı yatırımların büyük ölçüde desteklenmesi gerektiğinin altını çizdik. Afrika'ya müteahhitlik ve altyapı yatırımları başta olmak üzere birçok alanda ortak yatırımların yapılması hususlarını konuştuk. Türkiye'nin farklı eyaletlerde lojistik merkezlerinin artırılması ve büyütülmesi konusunu da konuştuk. Önümüzdeki dönemde stratejik ortaklıklarla ilgili hangi adımların atılacağı gündeme geldi. ABD Ticaret Bakanı'nın bu çerçevede Türkiye'ye gelmesi söz konusu. Diyalog mekanizması son derece önemli. Karşılıklı bu tür heyetler gelip gidecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1