banner2
banner34

Ünlü ekonomistten yeni uyarı geldi

Küresel ekonomilerde istikrarsızlık sürerken ABD borsalarında hisseler aşırı değerleniyor. Daha önceki üç finans balonunu tahmin eden ünlü ekonomist dördüncü kez balon uyarısında bulundu

Ünlü ekonomistten yeni uyarı geldi
banner45

ABD borsaları korona virüs kısıtlamaları sebebiyle dibe vurduğu 23 Mart tarihinden itibaren güçlü bir yükseliş yakalamıştı. Daha önce piyasalardaki üç önemli balonu tahmin etmeyi başaran Boston merkezli para yönetimi firması Grantham Mayo Van Otterloo’nun kurucusu ve Baş Yatırım Stratejisti Jeremy Grantham kariyerindeki dördüncü finansal balonunun içerisinde olduğunu belirtti.

Grantham, “Yatırımcı kariyerimin dördüncü gerçek balonunun bu olduğuna dair kendime olan güvenim hızla artıyor. Büyük balonlar uzun sürebilir ve oldukça acı verici olabilir. Fakat en azından şu an birinin içerisinde olduğumuzu bildiğimizi düşünüyorum. Aynı zamanda bu balon muazzam bir ekonomik ve finansal belirsizliğin içerisinde ortaya çıkma küstahlığını da içinde barındırıyor” dedi.

Baş Stratejist çarşamba günü CNBC’ye verdiği röportajda ABD’deki yatırım ortamına ilişkin oldukça karamsar değerlendirmelerde bulundu. Grantham araba kiralama şirketi Hertz Global Holding gibi iflas etmekte olan şirketlere yapılan spekülatif yatırımların ve işsiz yatırımcıların yaptığı yayın alım satımların kendi kariyeri boyunca gördüğü en büyük balon piyasasını oluşturduğunu söyledi.

banner37
“Bu rallinin herhangi bir önceliği yok” diyen Grantham, ABD’deki ekonomik durumun en düşük seviyedeyken, milyonlarca kişi işsiz kalmışken, şirketler yavaşlayan ekonomik aktivite nedeniyle iflas bayrağını çekmek üzereyken ve kovid-19 salgınının engellenmesi için uygulanan kısıtlamalar birçok işyerinin kapanması söz konusuyken borsalarda yükselişin geldiğini hatırlatıyor.

ÖNCEKİ TAHMİNLERİ DOĞRU ÇIKMIŞTI

Grantham yıllar boyunca yaptığı başarılı öngörüleriyle dikkate alınması gereken bir ekonomist. Graham 2000 yılında ve 2007 yılında yaptığı tahminlerde hisse senetlerinin aşırı değerlendiğini ve borsalarda keskin düşüşlerin yaşanacağını tahmin etmişti.

Graham ayrıca 2008 Finansal Krizi’ne kadar finansal piyasa unsurlarının gerçeklikten uzaklaştığının sinyalini de vermişti.

Baş Stratejist’in ABD hisse senetlerindeki yatırımcılara yatırım oranların tavsiyesi ise boğa piyasası destekçilerini şoke edecek cinsten. Grantham, “Doğru rakamın sıfır olduğunu düşünüyorum ve eğer sıfırdan aşağısına dayanabiliyorsanız bu da kötü bir fikir değil” dedi.

Yatırım uzmanı ABD Merkez Bankası’nın (FED) mart ayında 4 trilyon dolar olan bilançosunu geçen hafta 7,21 trilyon dolara çıkarmasının ve ABD hükümetinin sıradan Amerikalıları desteklemek için uyguladığı politikaların krize rağmen hisse senetleri değerlerinin yükselmesine neden olduğunu belirtti.

Grantham “FED’in etrafa para dağıtmasının olumlu bir ortam yarattığı çok açık” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1