Çalışma için özel bir laboratuvar, kalbin içine ulaşmak için özel kateterler, kateterlerin kalpteki pozisyonunu takip için görüntüleme sistemi ve kateterler vasıtasıyla kalp için sinyallerin kaydını gösteren bilgisayar tabanlı bir yazılım sistemi gereklidir. 

Elektrofizyolojik çalışma hangi durumlarda yapılır? 

Elektrofizyolojik çalışma, kalp ritim bozukluğu tespit edilen veya ritim bozukluğu düşünülen hastalarda yapılır. İşlemin yapılmasında en temel amaçlardan biri, şikayet olan ve şikayetlerin sebebi olarak ritim bozukluğu düşünülen, ancak diğer yöntemlerle tespit edilemeyen durumlarda ritim bozukluğunun tanısını koymaktır. 
İkinci amaç, şikayeti olup ritim bozukluğu ile ilişkisi tespit edilen durumlarda hastalığın özelliklerini ve hangi yöntemle tedavi edileceğini belirlemektir. Elektrofizyolojik çalışma yapmanın diğer bir amacı, çarpıntı veya bayılma yakınması olan bir kişinin, kendi hastalığı veya ailevi hastalıklar nedeniyle ani ölüm riski taşıyıp taşımadığının gösterilmesidir. Son olarak, birçok ritim bozukluğunun kalıcı tedavisi için gerekli olan yöntemin belirlemesi açısından kılavuzluk amacıyla elektrofizyolojik çalışma yapılmaktadır. 

Çalışma nasıl yapılır? 

Elektrofizyolojik çalışma, anjiyo cihazı ve elektrofizyolojik kayıt sistemini ihtiva eden özel bir laboratuvarda yapılır. Hasta masaya yatırıldıktan sonra genellikle kasık bölgesine lokal uyuşturma sonrası en az 2 (bazen 3-4) kılıf yerleştirilir. Toplar damara yerleştirilen bu kılıflar yoluyla kalp içindeki elektriksel sinyalleri kaydeden özel kateterler kalbin içine anjiyo cihazı kılavuzluğunda ilerletilir. Kalp içine yerleştirilen kateterler geri kalan kısmından kablolarla kayıt sistemine bağlanır. İşlem esnasında genellikle giriş kısmında başta olan kısa süreli ağrı dışında hasta ek acı veya ağrı hissetmemektedir. Hastanın kaygı durumu veya ihtiyacına göre hafif sakinleştirici verilebilir. Eğer ablasyon safhasına geçilmişse ve ağrı oluyorsa ağrı kesici (morfin benzeri) verilebilir. Hastaları derin uyku durumuna geçiren daha ileri düzey sakinleştiriciler nadiren verilmektedir. Elektrofizyolojik çalışmada, ilk önce kalbin ileti sistemini gösteren kayıtlar alınarak ileti sisteminin normal olup olmadığı değerlendirilir. Bu özellikle nabız düşüklüğü ile ilişkili bayılma veya baş dönmesi olan kişilerde değerlidir. Sonuçta ritm bozukluğunun varlığı, türü, hangi yöntemle tedavi edileceği ve ölüm riskine yol açıp açmadığı elektrofizyolojik çalışmayla anlaşılmış olur. Elektrofizyolojik çalışma sırasında ve sonrasında en sık görülen beklenmedik olay giriş yerinde (kasık) kanama veya hematomdur. Bu açıdan takip edildikten sonra, eğer hastada olumsuz olay yok ve ek tedavi yapılmamışsa 4-5 saatlik yatış sonrası genellikle hasta eve gönderilir.

Muhabir: TE Bilisim