Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Erkut Uluçam, KKTC’de tarım sektörünün ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu belirtti. Uluçam, “Ülke tarımını betonlaşma, üretim maliyetlerinin anormal artışı ve en önemlisi tarım politikalarının olmayışı olumsuz etkiliyor,” dedi.

Ömer Çelik: Kıbrıs, şu anda dünyanın en stratejik yeri Ömer Çelik: Kıbrıs, şu anda dünyanın en stratejik yeri

Narenciye üreticilerinin yaşadığı zorluklara dikkat çeken Uluçam, “Asya Turunçgil Psillidi bahanesiyle üretilen narenciye ürünleri pazarlanamadı. Ülkemizde yaklaşık 120 bin ton ürünün, 40 bin tona yakını dalında kaldı, üreticiler Ekim ayı gelmesine rağmen paralarını alamıyor,” ifadelerini kullandı.

Uluçam, enginar üreticilerinin de büyük darbe aldığını vurgulayarak, “Taze olarak ihracat yapmakta zorlandık ve konserve yapma planları da gerçekleşmedi. Sonuç olarak enginar üreticilerinin defteri dürüldü,” dedi.

Ayrıca harup üreticilerinin sesini duyuramadığını belirten Uluçam, “Toplanan haruplar ambarlarda farelere yem oldu. Çok kıymetli bu ürün adeta kaderine terk edildi,” şeklinde konuştu.

Nar üretiminde de yanlış politikaların etkisiyle üretim alanlarının 10 yıl içinde 2500 dönümden 600 dönüme kadar düştüğünü söyleyen Uluçam, “Eğer ihracat kapıları açılmazsa, üretilen narların üçte ikisi yine farelere yem olacak,” uyarısında bulundu.

Uluçam, elektrik zammına da değinerek, “Elektriğe gelen zamlarla birlikte sulama maliyetleri ciddi oranda arttı. Bu durum üreticiyi daha da zor bir duruma sokuyor,” dedi.

Editör: Melihat Haksız