banner2
banner34

Cevizin faydaları saymakla bitmiyor

Ceviz kuruyemişler arasında özel bir yere sahip. Badem, yer fıstığı, fındık ve antep fıstığı ailesi içinde yer alıyor.

Cevizin faydaları saymakla bitmiyor
banner45

Şeker hastalığı 

Fazla kilolu tip 2 (insülin bağımlı olmayan) şeker hastalarında günde bir avuç ceviz tüketimi 3 ay içinde insülin direncinde ve kan yağlarında düzelme sağlıyor. Şeker ilacı ihtiyacını azaltıyor, kilo vermeye yardımcı oluyor. 

Kilo kontrolü 

Zayıflama diyetlerinde, günlük alınan toplam kaloriyi değiştirmeden, ceviz eklemek daha kolay kilo vermeyi sağlıyor. Üstelik ceviz yemek 3 gün içinde daha kolay doyar hale gelmenizi sağlıyor, atıştırma ihtiyacınızı azaltıyor, daha uzun süre tok tutuyor. 

Kalp, damar sağlığı 

banner37
İçeriğindeki bir aminoasit olan l-arginin, vücutta damar genişletici nitrik oksidin üretimini sağlıyor. Bu sayede kalp hastalıkları, damar sertliği ve tıkanıklığı riski yüksek kişilerde damarların esnek kalmasına yardımcı oluyor. Kanın sulanmasına katkıda bulunuyor. 
Bu madde aynı zamanda, herpes virüsün neden olduğu dudak uçuklarının tekrarlama olasılığını azaltıyor. 

Kanser 

Hayvan deneylerinde, insanda günlük 75 grama eşdeğer miktarda ceviz tüketiminin Prostat kanseri büyümesini yüzde 30-40 azaltıyor. 

Antioksidan etki 

Ceviz birçok besin arasında çeşitlilik ve miktar bakımından antioksidan içeriği en yüksek olanların başında yer alıyor. Ayrıca kolesterolün paslanıp damarlara yapışmasına engel oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren, manganaz, bakır ve selenyum da içeriyor. 

Beyin sağlığı 

Son yıllarda yapılan birçok araştırma her yaştaki bireyin beyin fonksiyonlarını güçlendirici, yaşa bağlı bunama, Alzheimer, inme benzeri hastalıkları engellemede büyük faydası olduğunu gösteriyor. Kavrama ve anlama yeteneğini, hafızayı güçlendiriyor. İçindeki A, C, E vitamini, B vitaminleri, folik asidve diğer antioksidanların beyni koruduğu biliniyor. İnsanda beynin ürettiği uyku hormonu olarak bilinen melatonin cevizde hazır olarak buluyor ve gece çalıştığı için uyku düzeni bozulanlara yardımcı olabiliyor. 
Cevizdeki fitosterol denilen maddeler, magnezyum ve faydalı yağlar safra taşı oluşumunu engelleyici özelliğiyle öne çıkıyor. Bu maddeler aynı zamanda kalın bağırsak kanseri, yüksek kan basıncı, depresyon, karaciğer hastalığı riskini azaltıyor. 

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2016, 04:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1