banner2
banner34

DAÜ KENT-AG LTB Terminal Bölgesi yenileme ve iyileştirme amaçlı Kentsel Tasarım Projesi ile UIA 2023 Dünya Mimarlar Kongresi’nde yer alacak

DAÜ KENT-AG LTB Terminal Bölgesi yenileme ve iyileştirme amaçlı Kentsel Tasarım Projesi ile UIA 2023 Dünya Mimarlar Kongresi’nde yer alacak
banner45
banner46

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin talebi doğrultusunda, Doğu Akdeniz Üniversitesi Kentsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi (DAÜ KENT-AG) tarafından, Doç. Dr. Ercan Hoşkara koordinasyonunda oluşturulan bir ekip ile hazırlanmış olan ‘Lefkoşa Türk Belediyesi Terminal Bölgesi – Yenileme ve İyileştirme Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi’, kentsel tasarıma stratejik bir yaklaşım olarak, Uluslararası Mimarlar Birliği – UIA 2023 Dünya Mimarlar Kongresi’nde sunulmak üzere seçildi. İki yılda bir düzenlenen Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) Dünya Kongresi, 2023 yılında, 2-6 Temmuz tarihlerinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde “Sürdürülebilir Gelecekler – Kimseyi Geride Bırakma” başlığı altında düzenleniyor. Lefkoşa Türk Belediyesi Terminal Bölgesi – Yenileme ve İyileştirme Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi, UIA2023 Dünya Kongresi’ne sunulan 750 öneri arasından, ‘özgünlük, bilimsel mükemmellik ve değişime yön veren gündemler’ kriterleri doğrultusunda panel başkanları tarafından seçilen 250 makale içinde yer aldı.

Dirençli Topluluklar İçin Tasarım Oturumunda Sunulacak

banner37
Farklı kullanıcı gruplarına dinlenme, eğlenme, ticaret, kültürel ve sanatsal faaliyetlerde bulunma olanakları sağlayacak olan söz konusu kentsel tasarım projesinin omurgasını, farklı fiziksel ve işlevsel özellikler taşıyan kamusal açık alanların bir araya gelmesiyle oluşan bir ‘kamusal ağ’ oluşturuyor. Aktif bir etkileşim mekanı özelliğini içinde barındıran tasarım, Lefkoşa kenti için yeni bir kentsel çekim merkezi ve kamusal odak yaratıyor. Erişilebilirlik, sürdürülebilirlik, çevresel koşullarla ve iklimle uyum, uygulanabilirlik, kent ekonomisine katkı ve kentsel estetik ilkeleri, tasarımın şekillenmesinde önemli birer yol gösterici olarak ön plana çıkıyor.

Proje alanı, kentlinin 7/24 kullanım alışkanlıklarına cevap veren, aydınlatma, kent mobilyası vb. ihtiyaçlarını gözeten, rüzgar, güneş̧ vb. iklim koşullarına yönelik çözümlerin üretildiği, kentin yeni simgesel kamusal mekanı olacak. Bu ana yaklaşım konsepti ile tasarlanmış olan Lefkoşa Türk Belediyesi Terminal Bölgesi Yenileme ve İyileştirme Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi kongrede, görsel ağırlıklı bir makale olarak proje ekibi Doç. Dr. Ercan Hoşkara, Prof. Dr. Şebnem Hoşkara, Doç. Dr. Nevter Zafer Cömert ve Araştırma Görevlisi Amirhossain Karimizadeh tarafından ‘Dirençli Topluluklar için Tasarım’ oturumunda sunulacak ve tam metin olarak Springer tarafından yayınlanacak Bildiriler Kitabında yer alacak.

Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2022, 12:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1